Skredseminarer

Generelt:
Vi vil i sesongen arrangere skredseminarer i en litt uformell setting der vi inviterer ressurspersoner til å holde foredrag om aktuelle tema tilknyttet snøskred med påfølgende debatt og samtale.

Seminarene vil foregå på SNN Scene på Studenhuset Driv i Tromsø og starter kl.19.00. Inngang fra Storgata gjennom kafeen.
NB: Vi gjør oppmerksom på at baren på SNN Scene er åpen så det er mulig å få kjøpe seg noe å drikke!!

Dørene åpnes 18.30.

Velkommen.

 

___________________________________________________________________________________

Datoer for skredseminarer vinter/vår 2018:

Tirsdag 30.januar

Tirsdag 27.februar

Tirsdag  13.mars

Vi kommer tilbake med tema og omtaler når vi har fått det på plass.

__________________________________________________________________________________

Programmet høsten 2017:

Tirsdag 24.oktober:      «Hvorfor er det trygt her?»  ved Markus Landrø
Tirsdag 21.november:   «Levende begravet»  ved Gaute Hangaas Brenna
Tirsdag 12.desember:    «Snøskred: Sikkerhet og usikkerhet i friluftsliv og redning» ved Albert Lunde


___________________________________________________________________________

 

Omtaler av programmet våren 2017


Tirsdag 25.april setter vi opp foredraget som vi måtte avlyse 21.februar

Tema denne kvelden blir:

Skredulykken på Svalbard 19 Desember 2015 – hvorfor det trengs et ulykke før det skjer noe

Presentasjonen blir gitt av Markus Eckerstorfer som jobber som forsker på Norut og Elke Morgner som er koordinator for Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps.

I tillegg vil ansvarlig for snøskredvarslingen i NVE, Rune Engeset presentere skredvarslingen på Svalbard, samt rapporten utarbeidet etter skredet som gikk 21.februar.2017 »

Den fatale snøskred på morgenen den 19 desember 2015 i Longyearbyen kom for mange som en overraskelse. Elleve hus ble ødelagt med 25 mennesker fanget, 10 skadet og to døde. Hendelser av denne størrelsen har ikke blitt rapportert tidligere i Longyearbyens kort historie. Likevel var faren fra snøskred kjent i Longyeardalen og flere steder har blitt vurdert som utsatt i mange rapporter og forskningsprosjekter.

Vi kan derfor spørre oss hvorfor en så sjelden hendelse kunne ha skjedd, hvorfor det viste seg å være så katastrofale, og hva kan vi lære av hendelsen? Å få svar på disse spørsmålene vil vi ta publikum med på en reise gjennom tiden for å opplyse hva vi visste om snøskredaktivitet og snøforholdene rundt Longyearbyen før ulykken skjedde. Vi vil gi innsikt i typiske værmønster som fører til snøskredaktivitet og analysere om ekstremværet den 19 desember 2015 kunne ført til varsling av høy skredfare. Vi vil også sette på våre tekniske hatter og analysere dynamikken av skredet, hastigheter, og anslagsenergien.

I tillegg til vår vitenskapelig tilnærming vil vi også fortelle om hvordan det var å være involvert i ulykken, hva som var nødvendig å berge alle i livet og hvilken lærdom man kan overføre til beslutningstaking på topptur.

Vi skal avslutte presentasjonen med å gi en oversikt over hvilke tiltak ble utført og vurdert som skal forhindre lignende ulykker i framtiden. Dette skal vi gjøre av hensyn til skredet som gikk samme sted den 21 februar 2017.

 


Tirsdag 4.april: EKSTRA SKREDSEMINAR kl.18.00

Denne kvelden får vi besøk av Jordy Hendrikx som skal snakke om:

NOW SCIENCE AND DECISION MAKING
Abstract: Snow science has primarily been viewed as phenomena of the geographical, engineering, and biological domains and research has attempted to enhance the understanding of the physical system in an effort to decrease the incidence of accidents. Recently, here has been a shift towards a more comprehensive human–environment perspective that also integrates societal and human aspects into the assessment and mitigation of snow hazards. We believe that this integrated approach will ultimately help to reduce fatalities from snow avalanches. This presentation will provide a brief overview of some of the recent work looking at backcountry skiing, snowmobiling and heli-skiing specifically examining the decision making / snow science nexus.

About Jordy Hendrikx
Dr Jordy Hendrikx is the Director of the Snow & Avalanche Laboratory and Associate Professor in the Department of Earth Sciences at Montana State University, in Bozeman, Montana, USA. He also works as a Snow and Avalanche Consultant, and was an Adjunct Associate Professor in Snow Science in the Department of Arctic Geology at UNIS, Norway.

Hendrikx has a PhD focused on snow and avalanche research, as well as professional avalanche qualifications. He has published peer-reviewed articles related to snow, avalanches, risk, decision making, hydrology and climate change in numerous international journals. His work has been featured in NatureThe Wall Street JournalThe New York Times and Powder Magazine. He was recently featured in Powder Magazine’s award winning Human Factor 2.0 multimedia series, and has been a subject expert for the Weather Channel’s show “Strangest Weather on Earth” Series II and III. He has published over 120 reports, popular articles, proceedings papers and peer reviewed papers.

He is also the chair of the research committee on the American Avalanche Association (AAA) board, and was a member of the International Organizing Committee (IOC) for the World Meteorological Organisation (WMO) Solid Precipitation Intercomparison Experiment, and a member of the Western Snow Conference North Continental Area Executive Committee. He has undertaken research on avalanches, decision making, snow, glaciers and climate change in North America, Europe, the Arctic, Antarctica and New Zealand.

 


Tirsdag 14.mars

Denne kvelden kommer Thomas T.Kleiven på besøk.

Han er en av Norges mest profilerte skifotojournalister. Han jobber til daglig i Dagens Næringsliv der han bl.a. er redaktør av den årlige Skiguiden. I tillegg til å ha levert fotos til en rekke magasiner gjennom mange år er han bokforfatter, har har også skrevet en rekke temaartikler om snøskred.

Han har reist verden rundt for å skrive flotte reisereportasjer.

En av disse turene brakte han i februar 2016 til Maurienne dalen i Frankrike. Der han ble tatt og begravd i et stort skred.

«Vi hadde lett etter tegn på ustabilitet i snøen, men ikke funnet noe som tydet på at det vi gjorde var spesielt risikofylt. Før dagens siste tur snakket vi om hvordan en skiløper for mange år siden utløste et enormt skred i fjellsiden vi skulle krysse.
– En ulykke å lære av. Det er som et minefelt. Treffer du feil punkt kan det gå galt, ble det sagt. Den første av oss sklei tvers over henget som en smørklump i en varm stekepanne.
– Du først, sa jeg til sistemann da vi var to igjen.
– Nei, nei, du først, sa han høflig med fransk aksent.
Jeg staket meg inn i sporet og sto rett over skiene. Skulle bare over så fort som mulig. Så sprakk alt. Hele fjellsiden ble til en stor bevegelse, som for hvert tidels sekund ble til enda flere bevegelser. En serie eksplosjoner omringet meg som små hvite vulkanutbrudd!

Thomas overlevde.  Gravd frem av den franske redningstjenesten.

Nå stiller han på skredseminaret til CARE for å fortelle sin historie. Om ulykka og hva man kan lære av den. Og om livet og utfordringene han som fotojournalist må leve med på sine skiturer i utfordrende terreng.

 


Tirsdag 24.januar

Denne kvelden var det Peter Schön som  pratet. Peter er canadier så foredraget blir på engelsk.

Peter is a Canadian Avalanche Association (CAA) Professional Member and CAA Level 3 (Applied Avalanche Risk Management), and currently going through the Canadian Ski Guide Program.
He is also working as researcher and PhD student at the University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU) in Vienna, working on a model for predicting wind-transport and re-distribution of snow.Recently he joined the NVE observer korps. He is also a avid ski mountaineer

Temaet for Peters innlegg er den menneskelig faktor med tittel:  Learning in Avalanche Terrain.
«
In avalanche terrain, we mostly rely on heuristics for decision-making. Heuristics are simple rules or mental short-cuts. To learn heuristics, we need a regular environment that is predictable and opportunities to learn these regularities through long practice and positive/negative feedback.


Høsten 2016 hadde vi følgende program:


Tirsdag 18.oktober:

Denne kvelden fikk vi besøk av Maria Bårdsen Hesjedal. Hun fra Tromsø, og jobber på sosialantropologisk institutt ved NTNU. Hun har forsket på den «bratte» delen av norsk skikultur. Hun er særlig opptatt av den menneskelig faktor, der ulike sammenhenger mellom risiko, teknologi, kjønn og identitet er viktige elementer. Foredraget bygger på en mastergrad i sosialantropologi ved NTNU i 2016, som er basert på et halvt års feltarbeid i norske fjell.»

Spennende tema som du finner litt mer informasjon om her.


Tirsdag 22.november:

Denne kvelden kom Bjørn Michaelsen fra Øytun Folkehøyskole i Alta. Som nå også er ansatt på Kompetansesenteret. Han er nok en kjent person for mange. Han har gjennom utallige år vært en markant pådriver  innen det skredforebyggende arbeid i Norge.

Han skal snakke om: På skitur i skredterreng – hva gjør vanlige folk, hva gjør de ikke og hvorfor?
Dette er livsviktige kulturkritiske betraktinger som sannsynligvis angår deg.

Basert på erfaringer fra feltarbeid i Alpene og presentasjon på ISSW 2016 Breckenridge, Colorado ; Observing Skitouring  and Decision Making in the Alps, What Ordinary  People Do or Not Do, and Why.

 


Tirsdag 13.desember:    

Denne kvelden tok vi debatten. Om medias rolle i forhold til skredutfordringene. De er en viktig formidler og er med på å skape holdninger hos folk. Vi har de siste vintre opplevd mange og engasjerte meningsutvekslinger om ferdselutfordringer i skredutsatt terreng.

I kveld setter vi sporene på den 100% skredsikre SNN scene på Studenthuset Driv der vi tar den seriøse debatten.

Vi får med oss et panel av dyktige snødedikerte journalister og en forsker:
Erlend Sande, redaktør Fri Flyt
Trond Haakensen, nyhetsredaktør iTromsø
Thor Harald Henriksen, journalist  Nordlys
Rune Nordgård Andreassen, journalist NRK Troms
Andrea Mannberg, forsker CARE

Debattleder:  Pål Jakobsen, kommunikasjonssjef i Tromsø kommune

Kort sagt en herlig gjeng med snø dedikerte mediefolk og en forsker.

Ramme for debatten:
Tromsø er blitt landets toppturhovedstad. Med økt trafikk, øker også medieoppmerksomheten. Både lokal, nasjonal og internasjonal media retter sin oppmerksomhet mot det som skjer i våre vinterfjell.

Ofte blir våre veivalg og forhold knyttet til sikkerhet utfordret.

 Hvordan takler vi dette, vi som står på ski, når medieoppslagene utfordrer oss på denne måten? Har vi en rolle? Lytter media til erfarne fjellfolk, eller er det tipserne som driver oppslagene? Hva er medias rolle?

 Erlend Sande vil innlede med et skrått blikk på hvordan media dekker tematikken i ulike deler av landet.

Vi ønsker velkommen til en åpen debatt, der målet er å skape økt forståelse og respekt.

Mer info om skredseminarene finner du på hjemmesiden vår: http://site.uit.no/care/

Seminaret er på SNN Scene. Inngang fra Storgata gjennom kafeen.
NB: Vi gjør oppmerksom på at baren på SNN Scene er åpen så det er mulig å få kjøpe seg noe å drikke!!

Dørene åpnes 18.30

Velkommen.

 


 

Velkommen til en kveld med påfyll av ny skredkunnskap!

Kommentarer er stengt.