Skredseminar 21.november 2017: «Levende begravet»

I kveld får vi besøk fra Bodø. Gaute Hangaas Brenna jobber som lektor ved Bodin videregåendeskole. Han er en skikkelig glad gutt og en dedikert og aktiv skikjører som liker å bruke naturen som lekegrind.

 

Onsdag 28.januar 2015 opplevde han marerittet. Han ble tatt av snøskred!

-Jeg ble helt begravd og kunne kun bevege tommelen 2-3 cm. Resten av meg satt fast. Bom fast. Pulsen økte hurtig, og jeg kunne kjenne hvordan pusten løp løpsk til tross for jeg gjorde alt i min makt for å slappe av og bevare roen. Jeg tenkte på barna mine og på kona mi, og på deres videre liv uten meg…

Jeg var den typiske fjellvante toppturalpinisten: Jeg var erfaren og tok mine forhåndsregler. Jeg var en habil alpinist som alltid leste skredvarselet og som planla turen ut fra det. Jeg gikk aldri uten skredutstyr, og jeg mente jeg ikke utsatte meg selv for stor skredfare… -og likevel ble jeg tatt av skred.

Jeg har i etterkant jobbet mye med bearbeiding av det som skjedde den dagen og hvordan det kunne brukes til noe positivt. Resultatet ble en masteroppgave om temaet hvor jeg presenterer totalt fem ulike skredhendelser. Underveis i arbeidet med masteroppgaven ble VG-Helg-dokumentaren «Levende begravet» publisert. Det at vi satt på noe så sjeldent som videomateriale fra to vinkler gjorde at VG også lagde en videodokumentar -som i skrivende stund har passert 100 000 visninger på VGTV. I kommentarfeltene på VGTV og deres Facebookside ser jeg at engasjementet blant leserne er enormt. Mange deler linken, -eller aller helst «tagger» en god venn eller familiemedlem som går topptur.

I mitt foredrag deler jeg mine tanker, følelser og opplevelser fra skreddagen. Videre knytter jeg disse sammen med funn i informantenes skredhistorier og opplevelser. Mine funn viser blant annet likhet i fasene både før, under og etter turen, men nærvær av ulike menneskelige faktorer utspiller seg svært ulikt. Interessante spørsmål å ta opp i denne sammenheng er bl.a.: Er det samsvar mellom informantenes oppgitte risikovillighet og turen de faktisk tok den dagen de ble tatt av skred? Hvorfor vegrer mange seg for å rapportere eller dele sine skredhendelser? Disse og andre aktuelle spørsmål ønsker jeg å belyse i foredraget

Med håp om like mange dype refleksjoner som dype puddersvinger i sesongen som står for døren

Kommentarer er stengt.