Redskaper til bruk i fleksibel læring

camtasia-studioI følge strategidokumentet for 2009-2013 skal Universitetet i Tromsø være “nasjonalt ledende innen fleksible utdanninger.” Det foregår nå en del prosjekter som jobber mot å gjøre kurs mer fleksible slik at man kan sitte hvor som helst og ha tilgang til kursmaterialene.

Kanskje den mest populære strategien for å gjøre et kurs fleksibel er å lage informasjonsvideoer som støtter eller erstatter foredrag. Innholdet kan være en professor som gir et foredrag eller et skjermbilde av en PowerPoint presentasjon, for eksempel. En del av prosjektene ved UiT bruker en programvare som heter Camtasia for å lage sine videoer.

Camtasia er dessverre ikke en programvare som universitetet tilbyr gratis til studentene sine, men hvis du vil lage en enkel video av skjermbildet gratis og har Mac, kan du bruke QuickTime X.

Redskapene som man kan bruke i Camtasia er mer avanserte enn i QuickTime. For eksempel, du kan velge om du vil ta opp video av hele skjermen eller bare et vindu i en programvare. Noe som jeg har sett i del en tutorialvidoer er at man markerer hvor musen er eller viser hva man skriver på tastaturet. Camtasia bruker SmartFocus til dette i tillegg til å zoome inn på viktige deler av skjermen. En til verktøy i Camtasia som kan være nyttig i forhold til fleksibel læring er at man kan ha “interactive content,” for eksempel klikkbare lenker eller oppgaver som man må svare på.

Flere spørsmål om fleksibel læreing på UiT? Henvend deg prosjektets hjemmeside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *