Man sitter i sofa og leser e-bok
Illustrasjonsfoto fra Colourbox.com

EPUB – et støttemiddel for fleksible studier

EPUB? Hva er det for noe? EPUB er en filformat. For å være litt mer spesifikk sier vi at EPUB er en fri og åpen standard for å formattere e-bokfiler. Fordi EPUB er en standard kan den leses av mange typer programvarer og app’er.

Fordeler med en e-bokformat som EPUB er blant annet at man kan laste ned e-bøker for å lese dem uten internettilgang. I tillegg så er e-bøker lett å lese på nettbrett siden formatteringen er fleksibel. Det varierer fra app til app, men du kan ofte forandre fontstørrelse, kontrast og mer slik at det blir lettere for deg å lese det som står i teksten.

Her vil jeg argumentere for hvorfor jeg tror at EPUB bør tas i bruk i fleksible studier som legger ut artikler og andre skriftlige ressurser digitalt for studentene. Man kan selvfølgelig argumentere for at man får forskjellige opplevelser om man leser en trykt bok eller en e-bok. Du kan videre argumentere for at formattering av digitale tekster også påvirker leseopplevelsen. Likevel, er de små forskjeller mellom leseopplevelsene så viktige? Det er ganske irriterende å lese PDF på nettbrett som var opprinnelig formattert for A4 papir.

Poenget med å bruke PDF er at du beholder akkurat formatteringen/layout som forfatteren ville ha. Hvis man skal lese en PDf på nettbrett derimot, er skriften ofte for liten til å lese hvis man skal se hele siden samtidig. Da må man zoome inn for å kunne lese teksten og dermed mister oversikten over hele siden. PDF med flere kolonner blir enda vanskeligere å lese på nettbrett.

Fleksible studier vangligvis legger ut skriftlige ressurser, som artikler, digitalt for studentene. Studentene vil ha mulighet til å lese artiklene på devicen de liker best, hvor de vil lese og når. Hvis vi låser formattet på artiklene blir litt av poenget med fleksible studier bortkastet.

Det er sikkert ikke alle artikler eller lignende som studenter har tilgang til som får lov til å leses i andre formatter. De som kan gjøres tilgjengelig i andre formatter bør gjøres tilgjengelig som EPUB også.

EPUB kan leses både på datamaskin og nettbrett/mobil. Det finnes mange programvarer og apper (gratis og betalt) som håndterer EPUB. Metoden jeg bruker er å flytte filer til iPad’en min via Google Drive.  Da kan jeg velg å åpne EPUB’en i en eller annen e-bok app. Jeg brukte OverDrive en stund (siden jeg hadde den likevel for å låne bibliotekbøker), men txtr ebooks virker til å være et bedre alternativ. txtr ebooks har flere muligheter til å justere formatteringen til teksten enn OverDrive eller iBooks.

Se for deg at du har fått en PDF av læreren og vil lese den på iPad. Som nevnt ovenfor er PDF dårlig egnet til lesing på iPad. Videre har du en lærer som synes at det var vanskelig nok å få til en PDF, og han orker ikke å lære seg å lage EPUB også. Heldigvis er det lett for deg å konvertere fra PDF til EPUB selv.

Det finnes flere måter å gjøre dette. En måte er å bruke en nettbasert tjeneste som 2epub. 2epub tar en rekke filformatter som PDF og DOCX og konverterer dem til EPUB (eller andre filformatter som mobi hvis du bruker Amazon Kindle). Hvis du vil legge litt mer arbeid i å lage en EPUB fil kan du bruke Adobe InDesign.

Å lage EPUB selv er selvfølgelig ikke begrenset til fleksible studier. Har du en lang artikkel å lese på jobb? Konverter den til EPUB, sett deg i godstolen med en kopp kaffe og kos deg med lesingen.