NH2020

NB! Om covid-19 og årets historiedager i Tromsø

Gitt situasjonen vedrørende spredning av covid-19 har flere arrangementer framover blitt avlyst. Det er vanskelig å spå hvordan dette vil utvikle seg videre, men siden det ennå er en stund til juni, velger vi å fortsette planleggingen som normalt.

Vi har stor forståelse for at folk vegrer seg for å bestille hotell og fly når ting er så usikkert, men alt dette er gått i stå nå uansett. Tidligere oppfordringer om å være tidlig ute med hensyn til dette gjelder dermed ikke lenger. Vi vil videre justere utsending av innbetaling slik at vi er sikre på at konferansen kan gjennomføres før vi gjør påmeldingen bindende. Vi følger uansett nøye med på situasjonen, og vil informere dersom vi foretar viktige endringer.

Vår oppfordring nå er å sende inn faglige bidrag og melde seg på som normalt, og minner om at fristen for innsending av bidrag er 14. april, og fristen for påmelding er 24. april

Med ønske om smittefri og god helse til alle, hilsen arrangørene

 

NH2020 – GRENSER

Grenser – i grenseløs forstand – er tema for Norske historiedager 2020. I år inviteres fagmiljøet til Tromsø, og da passer det fint å illustrere temaet med det første kjente kartet over bare Norge, tegnet på midten av 1600-tallet av Johannes Blaeu. Her er det nordlige knapt med, og opplevelsen av å være litt ‘utafor kartet’, uteglemt og perifer for de toneangivende, har klart vært med å prege nordlige representasjoner. Noen av nyere tids store utfordringer – sikkerhet, ressurser, klimakrise – har derimot gjort det nordlige og det arktiske meget sentral. Det nordlige er også grense mot De andre, særlig Russland, men like viktig er oppløsningen av de samme grensene når man ser på det kulturelle landskapet. Folkeslagene i nord har en lang og innviklet felles historie, og ofte i konflikt med grensedragninger definert andre steder.

Vi inviterer alle til å være med å drøfte grenser, forstått i videste forstand, men som alltid er det åpent for en rekke andre temaer også. Norske historiedager er en god møteplass for miljøet, og vi ønsker alle velkommen til noen flotte dager sammen i nord.

Comments are closed.