Header Image

Program høsten 2018

      

Filmvisningene finner sted på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

 

Uke 40 — mandag 1. oktober:

Мой папаБарышников (Дмитрий Поволоцкий, Марк Другой)/ Min far er Baryshnikov (Dmitriy Povolotskiy, Mark Drugoy)

«Min far er Baryshnikov» er ein sjarmerande oppvekstfilm frå 2011 regissert av Dimitrij Povolotskij og Mark Drugoj. Handlinga er sett til Moskva i 1986 – i Perestroika-perioden. Hovudpersonen, tretten år gamle Boris Mikhailovitsj Fisjkin, bur heime hjå mor si. Faren er eit mysterium. Boris er elev på det tradisjonsrike og prestisjetunge Moskva akademi for koreografi. Skulen har røter attende til 1773, og er tett knytt til sjølvaste Bolsjoiballetten. Her stend tradisjonane i høgsetet. Unge Boris, derimot, er meir open for endringar. Han vert djupt fascinert av den moderne dansestilen til Mikhail Baryshnikov, og vert overtydd om at Baryshnikov er far hans. Samstundes finn Boris glede og spenning i svartebørshandel med turistar: Militæreffektar i bytte mot tyggis, olabukser og andre vestlege varer. Boris prøvar å finne ut av kven og kva han skal vera i eit samfunn i djup krise. Han vert drege i ulike retningar, men til slutt er han nøydd til å sjå at han er nøydd til å gje slepp på ein draum og heller søke lykka i ein annan.

Filmen presenteres av Åsne Øysteinsdotter Høgetveit, stipendiat i russisk kultur ved UiT.

 

Uke 42 — mandag 15. oktober:

Александр Невский (Сергей Эйзенштейн)/ Aleksandr Nevskij (Sergej Eisenstein)

Filmen presenteres av Yngvar B. Steinholt, førsteamanuensis i russisk kultur ved UiT.

 

Uke 44 — mandag 29. oktober:

Иван Васильевич меняет профессию (Леонид Гайдай)/ Tidsmaskinen (Leonid Gajdaj)

Ivan Vasilevitsj menyaet professiyu = Ivan Vasilevitsj bytter profesjonen sin

Denne filmen fra 1973 er inspirert av et teaterstykke av den store russiske forfattere Mikhail Bulgakov (1891-1940). En ingeniør bygger en tidsmaskin og tilfeldigvis sender en vaktmester og en tyv til den 16. århundre, og samtidig henter den russiske tsaren Ivan IV (1530–1584), kjent som «Ivan den grusomme» til sin leilighet. Det skjer mye rart før ingeniøren får sin tidsmaskin reparert og klarer å sende alle tilbake hvor de hører til. Filmen er et klassisk eksempel av en sovjetisk komedie.

Filmen presenteres av Laura A. Janda, professor i russisk språk ved UiT.

 

Uke 47 — mandag 19. november:

Ёлки (Тимур Бекмамбетов)/ Jølki (Juletrær) (Timur Bekmambetov)

Denne filmen ble straks veldig populær da den ble vist på kino i Russland, desember 2010. Filmen starter med at en jente som heter Varja på et barnehjem, var uheldig å fortelle at faren hennes var den russiske presidenten. Dette synes alle på barnehjemmet var veldig drøyt og morsomt, og de krever bevis for at dette kan være sant. De sier at dersom faren virkelig er presidenten, må hun få han til å si en kode-frase i sin nyttårstale: «Julenissen hjelper de som hjelper seg selv». Jenta blir desperat, men hennes venn Vova forteller henne om sin «seks håndhilsninger teori» som han forklarer med at hvis man kjenner en, så kjenner denne personen mest sannsynlig en annen, som kjenner en tredje, som igjen kjenner en fjerde som igjen kjenner den femte som tilslutt kjenner den sjette. Den sjette personen i Vovas teori, bør jo bli noen som kjenner den russiske presidenten. Vova tar opp telefonen, og ringer til sin venn i en annen by i Russland, og spør om han kjenner noen som kan gi beskjed til presidenten. Vennen kjenner ikke noen, men lover å gi beskjed videre, og slik starter det.  Rett før nyttår, er mennesker veldig i modus for å gå langt i å hjelpe Varja slik at presidenten får beskjed, og vi følger alle personene fra mange forskjellige russiske byer.  På barnehjemmet samles alle rundt Tvn på nyttårsaften og venter på presidentens tale. Mest spent er Vova og Varja, når presidenten går på lufta ved midnatt: Fikk han beskjeden? Filmen er en familiefilm hvor man får innblikk i russiske tradisjoner knyttet til nyttår. Det er en veldig morsom og positiv film, hvor en del av spenningen er knyttet til om mirakler faktisk kan skje på selveste nyttårsaften.

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor i russisk språk ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.