Fakta om blodpropp

Blodpropp (trombose) oppstår når blod levrer seg og danner en propp (trombe) i en av kroppens blodårer.Dyp venetrombose (DVT) er blodpropp som dannes i en vene som ligger dypt i kroppen. Dette skjer oftest i vener som ligger i leggen eller låret.  DVT kan forårsake hevelser i benet og smerter, men kan også være symptomfritt.

Mens blodpropp i kroppens arterier (pulsårer) er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt og slag, kan det også dannes blodpropp i kroppens vener.

Vener er blodårer som fører blodet fra kroppens ulike vev og organer tilbake til hjertet. Dyp venetrombose (DVT) er blodpropp som oppstår i kroppens dype vener, som regel i leggen, låret og/eller bekkenet.

Når venen blokkeres av en blodpropp, hindres tilbakestrømmen av blod, og det økte venetrykket gir hevelse og smerte i området nedenfor blodproppen.

En bit av blodproppen kan også løsne og følge blodstrømmen til den kiler seg fast i lungekretsløpet. Dette kalles lungeemboli (LE), og kan medføre alvorlig pustebesvær, brystsmerter, hjertesvikt og død.

Samlet kalles gjerne dyp venetrombose og lungeemboli for venøs tromboembolisme (VTE).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *