jabber.uit.no

Av de ulike IM-variantene som finnes er vel MSN det mest utbredte. Her går imidlertid all trafikk via USA, noe som gjør oss sårbare ved linjebrudd sørover og er uheldig ved utveksling av semi-sensitiv informasjon.

UiT har sin egen XMPP-tjeneste på jabber.uit.no. En  klient som virker på mange OS og mot mange IM-protokoller er f.eks. Pidgin. Tjenesten er inntil videre bare tilgjengelig fra 129.242/24-nettet og er ikke tilkoplet eksterne IM-tjenere. (Dette kan fort endre seg når noen får tid eller det kommer en strategi for bruk av IM ved UiT)

Tjenesten er koplet opp mot LDAP slik at alle som har en OMNI-konto automatisk har en JabberID på formen abc000@jabber.uit.no. vCard-informasjon som hentes fra LDAP er Given Name, Email og Title. For å legge til  en samtalepartner må man enten kjenne brukernavnet til vedkommende eller bruke søkefunksjonen i XMPP-klienten mot search.jabber.uit.no. Husk at alle automatisk har konto. Det at du finner  JabberID-en til noen betyr ikke at vedkommende er aktiv IM-bruker!

Eksempel på konfigurering av klient:

Protocol: XMPP
Username: abc000
Domain: jabber.uit.no
Resource: Work
Require SSl/TLS
Connect port: 5222    (Default)

Recource-feltet er mest for å organisere din egen konto. All trafikk, også fildeling, går over SSL.

Vi har oppdaget en forskjell mellom Pidgin for Windows og *nix: Windows ønsker seg visstok Domain: uit.no (og følger SRV RR), mens *nix må ha Domain: jabber.uit.no (ellers setter den din egen JID feil)

[26.08]: Kristian har lagt inn beskrivende skjermbilder i en av kommentarene. Sier mer enn 100 ord!

9 responses to “jabber.uit.no”

 1. Kåre Slettnes says:

  Når det gjelder Empathy (som er std IM-klient i gnome 2.28 / ubuntu 9.10) så må man merke av valget

  [v] Use Old SSL

  under Advanced for denne kontoen for å få kontakt. Ellers dukker feilmeldingen “Network error” opp.

 2. espen says:

  Sliter med å få pidgin til å fungere. Litt vanskelig å vite om alt er rett når jeg ikke har noen å jabbe med. Noen som har lyst til å utstyre meg med brukernavn? Har kræsjproblem jeg også, men kjører på XP.

 3. Jan Harald says:

  Hadde også problemer med at Pidgin trynet dersom jeg bare skrev brukernavnet på vedkommende jeg prøvde å legge til. brukernavn@jabber.uit.no fungerer bedre.

 4. Hilde T Lauvset Rafaelsen says:

  Jeg har problemer med Pidgin og jammer. Når jeg legger til nye buddies kræsjer hele programmet. Er det flere som har dette problemet?

  Jeg kjører Pidgin på windows 7. Jeg får ikke opp noen debug knapp så jeg får lest hva feilen kan komme av, får bare beskjed om å lukke programmet.

 5. Noen som har forslag til hvordan vi kan distribuere brukernavn til de av oss som er på jabber.uit.no?

  Mitt forslag er at vi legger det inn som en kommentar til ett privat innlegg her på UITbeta. Man må med andre ord være logget inn for å kunne lese teksten og kommentarene.

 6. Pidgin konfigurasjon i Windows Vista mot jabber.uit.no.

 7. Ahhh…. flott… har ikke sett i debug vinduet, men nå fungerte det. Måtte legge inn connection server. Har fortsatt jabber.uit.no som domain.

 8. Ingeborg Hellemo says:

  Får du noen feilmeldinger i Debug-vinduet? Merk også siste avsnitt i artikkelen som jeg la til i går.

 9. Får ikke Pidgin til å fungere mot jabber.uit.no i Windows Vista. Noen tips?

  Ellers fungerer selvfølgelig Adium i OS X helt supert. Se link i artikkelen om beste open source produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *