NX Free Edition

Skrivebordsvirtualisering for Unix verdenen

nomachineEr du Linux/BSD/Solaris bruker og vil fjern-aksessere jobb applikasjonene dine, eller desktopen, da er NX for deg! NX er det samme for Unix platformen som XenApp (Metaframe) er er for Windows. Klienter eksisterer for Windows, Linux/BSD, OS X og Solaris.

Du kan eksportere applikasjoner, desktop (både nye og allerede aktive sesjoner). En genial ting er at du kan f.eks. arbeide med en sesjon fra laptopen din på reise og fortsette samme sesjon (resume) når du kommer hjem til hjemmekontoret.NX i et nøtteskall

NX Free Edition tilbyr “nær lokal respons” selv over høy latens og lave båndbredder. De har utviklet sin egen X-server som klienten kommuniserer med via et server-shell bundet til SSH-protokollen.

NX Free Edition er en nedgradert gratisversjon av “NX Server” (enterprise-class løsningen) fra det Italienske programvarehuset NoMachine. Den er ment å gi opptil 2 brukere tilgang til en arbeidsstasjon basert på den samme NX-teknologien.

“Pwn3d” http://en.wikipedia.org/wiki/Pwn

Mange har kanskje brukt VNC (kanskje noen også x11vnc) eller omså X11-forwarding over SSH for å få tilgang til sine kjære desktoper eller applikasjoner – med tildels høy frustrasjonsfaktor over treg responstid og oppløsnings-problemer (alle har vel en 24″ med minimum 1920×1200 oppløsning på jobben). Egentlig har vi kanskje også vært litt sjalu på Windows sin skalerbare RemoteDesktop funksjonalitet. Glem alt, NX er kongen på haugen. Du kan også få, akkurat som i Citrix sin løsning, egne ikoner på skrivebordet som starter opp de forskjellige applikasjonene/sesjonene og det føles veldig integrert.

Inntrykk og erfaring

Jeg har installert DEB-pakkene for server på min Ubuntu arbeidsstasjon på jobb og installert diverse klienteer på MacBooken min og testet hjemmefra. Alt jeg kan si er: “WOW! dette fungerer søkkbra.” Jeg har en vanlig kabelmodem linje på rundt 4Mbit. Det var “nesten” som å sitte på kontoret. Det er nesten ikke vits i måle noen ytelsesforskjeller, NX er minst 2AU (Astronomical Units) foran de andre i Remote-løsningene jeg har vært borti for X11 virtualisering.

Siden all utveksling går via SSH-protokollen trenger man selvfølgelig å ha port 22 åpen mot arbeidsstasjonen fra omverdenen. Jeg prøvde hjemmefra med både port forwarding og VPN, noe som fungerte helt utmerket.

Edit: Vi har nå ordnet en måte å få det hele til å gå gjennom ssh2.cc.uit.no som proxy, basert på videresending av SSH via nøkler. Så etter riktig oppsett trenger man ikke tenke på brannmurer i det hele tatt. Være seg fra hotspots på flyplasser og kafeer til det mobile hjemmekontoret på hytta i Lyngen!

iSuck

Eneste minus er at OS X GUI-klienten er ikke Universal binary og det går litt tregt med Rosetta emulering for PPC. Og i 10.6 vil det vel da ikke fungere i det hele tatt! Men det er en Universal binary utviklet for v.4.0 av NX som kommer snart. Windows og Linux klientene har derimot topp ytelse.

Oppdatering – “iSuck less”:

En luring (Fritz Elfert) har kompilert OpenNX til OS X og pakket det inn i en fin DMG pakke (30MB). Denne fungerte utmerket og kan lastes ned her: http://www.fritz-elfert.de/downloads

nxclient vista

Noen skjermbilder: http://www.nomachine.com/screenshots.php

FreeNX

FreeNX er en alternativ GPL implementasjon (se referanse link nederst) av NX Server og NX Client komponentene hvor kjernebibliotekene er frigitt fra NoMachine under GPL. FreeNX er ikke up-to-date med NX Free Edtion. I tillegg utvikler NoMachine cross-platform klienter som fritt tilgjengelig. Klienten fra FreeNX er fortsatt under “utvikling” og det har ikke skjedd noe der på 1 år. NoMachine tjeneren har også Sambs/SMB-support og multimedia (lyd), mens dette er på et eksperimentelt stadium hos FreeNX.

Referanser:

19 responses to “NX Free Edition”

 1. Erling Paulsen says:

  Oddbjørn har akkurat kommet med tilbakemelding om at NX fungerte veldig godt fra f.eks.konferanse i San-Fransisco 🙂

 2. Erling Paulsen says:

  Det er kommet en update etter vi testet på onsdagsseminar:
  http://www.nomachine.com/news-read.php?idnews=284

  Bl.a. er issues med Fedora Core11 fikset, der bruker hadde vanskeligheter med Xauthority med tilkobling av display som kjørte som “root”.

  – Erling

 3. Erling Paulsen says:

  Det er i teorien klienten som skal hinte NX-server om hva slags keymapping den trenger. Det skal ikke ha sammenheng med hva som kjører lokalt på tjener-hosten.

  Jeg får riktig keymapping på Macbooken (og Apple har sære mappinger!) og på Thinkpaden med Linux, men ikke på den engelske Windowsen min med norsk tastatur. På den norske windowsen går det derimot helt greit.

  Det kommer av at klienten av en eller annen grunn (tror jeg) ser etter hvilken nasjonalitet OS’et ditt har og regner med keyboard følger etter. For mitt vedkoemmende fungerte følgende fiks:

  http://www.nomachine.com/tr/view.php?id=TR11E01941

 4. Hans-Henry Jakobsen says:

  nx funke jo kjempebra 🙂

 5. Ingeborg Hellemo says:

  FreeNX funker som snus, med tunnel gjennom ssh2 og alt! Har ei lita utfordring med at jeg har US-tastatur på tjeneren og norsk tastatur på klienten. Det blir bare helt feil! Si fra om noen har fått til dette.

 6. Roy says:

  jeg tar det tilbake freenx ruler!

 7. Veldig bra demo Erling! Thumbs up! Håper flere kaster seg ut i det og lager et lignende opplegg.

 8. Erling Paulsen says:

  Ja klart, det er jo selvøflgelig et minus hvis man skal bruke det til noe “enterprise” aktig. Brukt til aksess til egen arbeidsstasjon er den derimot helt fortreffelig. Ingen som slår den på ytelse over mobilt hjemmekontor – eks. på konferanse/reise, fra hytta, fra hotspots på kaffer og flyplasser etc

 9. Roy Dragseth says:

  Vi kikket på freenx for bruk på stallo, men valgte å gå for vnc istedet siden freenx er crippleware (vi trenger mer en to sesjoner per server).

  http://docs.notur.no/uit/stallo_documentation/user_guide/graphical-logon

 10. Erling Paulsen says:

  Sant nok. Men NX støtter også store bonuser som filetransfer, printer-sharing, sound og resume-session support. Og ikke minst shadow av aktivt skrivebord. I tillegg støtter den også RDP, RFB(VNC) protokollene.

  Det aller største plusset er smart-caching og kompresjonsteknologien i bunnen som gjør at det er brukbart også på reise og fra hytta med mobilt bredbånd. Det er kanskje ikke så de-facto standard og stupid-simple å sette opp som medfølgende vnc basert desktop sharing, men det gir en virkelig imponerende nytteverdi. Og satt opp til å gå via ssh2.cc.uit.no er det “one-click” fra hvor som helst via nesten hvilken som helst firewall/gateway.

 11. Pål Ditlefsen Ekran says:

  VNC går også greit å bruke så lenge man har raske linjer. VNC servere/klienter er mer utbredt (kommer standard til CentOS 5 og klienter finnes på det meste av utstyr som kan kobles til nett.)

 12. Svenn A. Hanssen says:

  Seminar er en god ting. Kanskje annonsering på UITbeta og link på mail slik at vi får promotert UITbeta litt også?

 13. Erling Paulsen says:

  Jada, da fungere det også via ssh2, blir litt kornglate å beskrive her – vi får ta det på NX seminaret.

 14. Ingeborg Hellemo says:

  Erling: Gjør det!

 15. Erling Paulsen says:

  I morgen (hvis alt går bra) skal jeg og Rune fikse det slik at connections kan gå automagisk gjennom ssh-proxy (ssh2.cc.uit.no). Da blir det ingen ekstra steg å ta (eksempelvis VPN eller portforward) for å koble seg til fra hvor som helst.

  Mini-Seminar!
  Kanskje man skulle ha et lite onsdags-demo-seminar i neste uke, hvor man viser en liten demo om hvordan man setter det opp og på hvor tøfft det egentlig er i praksis – ala Roy sitt KDE-seminar for en stund siden? Nå som ITA er blitt såpass stor, er det sikkert flere som også ville syntes det kan være nyttig!

 16. Børge Brunes says:

  Hadde problemer med å få kjørt freenx siden jeg brukte en komersiell versjon av ssh (ssh). Byttet til openssh og nå går ting så meget bedre.

 17. Erling Paulsen says:

  For å presisere: Man kan selvfølgelig bruke ssh-gateway allerede, bare uten full automagi. Det er bare å slenge på en ‘-L 8080:localhost:22’ til SSH oppkoblingen – eller ‘-L 8080:din_arbeidsstasjon_adresse:22’ hvis du ikke videresendes automatisk. Port 8080 er selvfølgelig valgfri – du settet da f.eks. nxclient til å koble til localhost og port 8080 på klientmaskinen din.

 18. Veldig bra post Erling!

  Fint om du legger den inn i en kategori samt legger til noen tags.

  FYI 1. Rosetta kan installeres på Snow Leopard.
  FYI 2. La inn en more-tag i innlegget.

 19. Erling Paulsen says:

  I teorien skal man også kunne bruke vår egen SSH-gateway med automatisk videresending basert på nøkler, men det tror jeg kan være litt vanskelig å få til siden FreeNX selvfølgelig også bruker sin egen nxssh klient. Venligst prøv de som føler for det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *