SCRATCH!

Hvordan får man unge i dag interessert i programmering? Det er mulig å kaste et par Java, PHP eller C bøker etter dem og fortelle dem at det bare er å sette i gang, men selv med litt veiledning blir det fort til at de møter veggen. Når man i tillegg har så mye tilgjengelig software der ute som er sydd sammen av profesjonelle designere og utviklere så kan det være vanskelig å motivere seg til å lage enkle program eller spill som Snake, Frogger, Space Invaders, osv.

Scratch er et programmeringsspråk eller mer konkret, en utviklingsplatform som er laget spesielt for unge som ikke har erfaring med programmering fra tidligere. Programmet er utviklet med støtte fra National Science Foundation i USA, og brukes rundt om i verden i undervisning av 10-13 åringer. Scratch kan lastes ned og installeres gratis, og alt av dokumentasjon ligger tilgjengelig på nett. Det finnes også et norsk forum på web-sidene, men mesteparten av dokumentasjonen er skrevet på Engelsk. Dette burde uansett ikke være et problem for 11-13 åringer med datanerdeforeldre.

Grensesnittet til språket kan minne litt om Flash. Tegn et objekt og si hva objektet skal gjøre, legg på lyd og andre kontroll funksjoner. Det meste er styrt av nedtrekks menyer og gjort på en slik måte at det intuitivt med mer fokus på den kreative prosessen, enn den tekniske. Eksempel kode fra Scratch Getting Started:

forever
move 10 steps
play drum 48 for 0.2 beats
move -10 steps
play drum 61 for 0.2 beats

Etter at man har laget et prosjekt, kan man laste det opp og dele det med andre. I følge siden har nesten 1 million prosjekt blitt lastet opp, alt fra spill, interaktive historier, animasjoner, musikk og grafikk som er delt under Creative Commons lisensen.

Scratch er designet etter tre kjerne prinsipp: Språket skal være lett å fikle på, det skal være mer meningsfylt med tettere tilnærming til menneskelig språk og mer ser sosialt enn andre utviklings miljø. Med andre ord, ideelt hvis man ønsker å få unge interessert i programmering. Jeg har ikke personlig erfaring med språket men har lest litt om det på web og snakket med en lærer som bruker det i undervisningen.

Web-siden til Scratch: http://scratch.mit.edu/
ACM artikkel om Scratch: http://web.media.mit.edu/~mres/papers/Scratch-CACM-final.pdf

3 responses to “SCRATCH!”

  1. pde000 says:

    Python turtle, eller Logo som det engang i tiden ble hette er greit nok som introduksjonskurs, men jeg tipper at ungen fort blir lei av å tegne sirkler.

  2. Hilde T Lauvset Rafaelsen says:

    Hvorfor ikke bare lære ungene Python først som sist ?

    De kan starte med Python turtle: http://pythonturtle.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *