Red Hat Enterprise Linux 6 ute i beta.


RH6 install
I slutten av april kom Red Hat’s Enterprise Linux (RHEL) 6 ut i beta, og siden RHEL og distroer basert på RHEL brukes mye her på bruket, så tenkte jeg det kanskje hadde vært en ide å ta en titt på betaen. For de som ikke kjenner RHEL så godt, så kan det nevnes at denne distribusjonen er en stabil server distribusjon av Linux, beregnet på produksjons miljøer hvor oppetid og stabilitet betyr mer enn at man har tilgang til det nyeste av det nyeste. Hver utgave har 3 faser hvor første fase varer i 4 år, deretter følger en oppfølgings fase hvor mindre ting blir fikset i et år og til slutt en fase hvor kun den mest nødvendigste av sikkerhetshull og kritiske feil blir fikset.

RHEL5 ble gitt ut i mars 2007 og vil være støttet frem til mars 2014. Dermed kan man fremdeles installere RHEL5 og forvente at støtten varer omtrent like lenge som hardwaren, hvis man da tenker 3-4 års nedskriving. Bruker man derimot RHEL4 så har den utgaven slutt dato i februar 2012, og da bør man kanskje snart begynne å tenke på å oppgradere?

Det har skjedd masse utvikling med RHEL5 siden 2007. Spesielt støtten og endringen på områder som cluster støtte og virtualisering som kom i 5.3-4 versjonene av OSet. Red Hat har siden hold fokus på optimalisering og ytelsesforbedringer. For meg virker det rett og slett som om OSet har blitt “de-bloatet.”

Kjernen er nå ‘tickless’ noe som lar CPUen gå idle oftere, og dette kan finjusteres med kommandoer som powertop og styres med en ny daemon som heter tuned. Jeg testet RHEL6 betaen på en vmware gjestmaskin og ble overrasket over hvor glatt og raskt ting så ut til å fungere, før jeg leste om disse forbedringene. Installasjonen virket også raskere, sikkert noe på grunn av optimalisering i kjernen, men også fordi at enklere installasjon brakte inn færre pakker, rundt 500 totalt. Dette betyr i praksis at man trolig må bruke litt mer tid på å installere de pakkene man trenger i ettertid, om man da ikke velger en annen installasjonstype enn basic server.

På desktop siden kommer RHEL6 som forventet med både KDE (4.3) og Gnome (2.28) Kjernen som kom med betaen er 2.6.32 utgaven, men etter det jeg har lest så endrer Red Hat måten de håndterer kjerneoppdateringer ved at man vil komme til å bruke nyere versjoner av kjernen, men at man disabler de deler som er eksperimentelle og ustabile.

EXT4 kommer som default filsystem, det finnes også støtte for xfs og block discard. Det siste er et system som deallokerer blokker som ikke brukes lengre, noe som har vært problematisk for SSD brukere. Xen er borte, men det kommer med verktøy for å konvertere til KVM. RHEL6 er basert på Fedora Core 11 og 12, og tar med seg mye av forbedringene som ble gjort med Fedora i de utgavene.

Så totalt sett så finner man ikke noen stor nyhet innen RHEL6, men jeg vil heller si at utgaven er spekket med ytelses og skalerbarhets forbedringer og at dette tilsammen utgjør forbedringer som er verdig en ny utgave av OSet. Det er enda ikke fastsatt noen dato for release, men hvis man ser på tidligere utgaver og på veikartet til Red Hat, så er det nærliggende å tro at den enten kommer mot slutten av året eller første halvdel neste år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *