3 år med lithium ion batteridata

Vanligvis kommer laptoper konfigurert slik at de starter å lade batteriet allerede når det er kommet ned på 96-98% dersom de står koblet på strøm. Denne konstante toppingen av batteriet vil føre til at batterikapasiteten går ganske fort nedover. Typisk har jeg sett kapasitetstap på 80% etter bare ett års bruk.

Så da jeg fikk nok et nytt batteri for omlag 3 år siden googlet jeg litt og fikk konfigurert laptopen til å starte ladingen først ved 70%. Jeg har også unngått dype utladninger, jeg får en advarsel når batteriet kommer under 30%. Resultatet er at jeg har mistet bare ca 20% av batterikapasiteten i løpet av denne tiden.

Batterikapasitet over 3 år.

Dette er sikkert mulig å gjøre med de fleste laptoper. Jeg har gjort følgende under Fedora på en IBM T60 med smapi-driveren:

cat > /etc/rc.d/rc.local <<EOF
/sbin/modprobe tp_smapi
echo 70 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
EOF

Og så har jeg vært inne i “Power Management” oppsettet til Fedora og satt “Battery low level” til 30%.

6 responses to “3 år med lithium ion batteridata”

 1. Lars Slettjord says:

  Jo Pål, det stemmer nok. Og selvfølgelig er batterilevetiden alt for kort, så man går hele tiden og leter etter kontakter.

  Det med å lade helt ut før lading varierer mellom utlike batteriteknologier. NiCd og NiMH bør lades helt ut, mens Lithium ion ikke bør lades helt ut. Se f.eks tabellen fra http://www.thinkwiki.org/wiki/Maintenance#Battery_treatment

  Batteriet skal vel ikke brukes når strøm er koblet til og det er fulladet. Men det blir likevel varmere enn om du tar det ut og legger det ved siden av. Ikke at jeg gidder det. Vil helst ha batteriet koblet til når lillebror drar ut kontakten.

 2. Pål D. Ekran says:

  Fin artikkel, Lars.

  Men, hvis laddingen ikke starter før batteriet når 70%, og man får varsel vel 30% betyr ikke det, at man i værste fall bare bruker 50% av batteriet i utgangspunktet?

  Når det gjelder å ha den tilkoblet strøm med fulladet batteri, har ikke de fleste laptopper i dag et system som gjør at batteriet ikke brukes når strøm er koblet til?

  For 10 år siden fikk jeg beskjed om at det var viktig å ladde batteriet skikkelig ut før man satte det på ladding. Gjelder ikke det lengre?

 3. Erling Paulsen says:

  Ja, det er fint og er et flott tips! Var nok “kjøleskapet” som jeg ikke gidder forholde meg til 🙂

 4. Lars Slettjord says:

  For min del er det ikke snakk om bare noen skarve prosent, jeg har så langt forlenget levetiden til batteriet med to år. Og det i all hovedsak ved å legge til bare to linjer i en konfigurasjonsfil. Vel verdt innsatsen spør du meg.

 5. Erling Paulsen says:

  Interessant nok, men såpass mye slit”på tøflene, tankeboksen, rutiner (og kanskje kjøleskapet) over 3 år for å beholde noen skarve prosent ekstra. Nei, da kjøper jeg heller nytt 3.parts batteri fra Asia hvis det blir krise en sjelden gang hvert 10. år. Jeg ser det kan være et poeng for disse Macbook Air, diverse telefoner o.l. som ikke har enkelt utbyttbart batteri og kanskje for “Grønn IT”.

 6. Roy Dragseth says:

  Jeg anbefaler alle å lese rådene for lithium-ion batterier på http://batteryuniversity.com/

  Kort oppsummering

  1. Ikke la lappisen stå lenge tilkoblet strøm med fulladet batteri.

  2. Ikke lad batteriet helt tomt (som Lars sier)

  3. Hvis du ikke skal bruke batteriet på lenge, lad det ut til ca. 40% og putt det i kjøleskapet.

  Disse enkle reglene har gjort at min 4 år gamle ASUS fortsatt har 85% av batterikapasiteten.

  (et lite addendum til punkt 3: Hvis du skal bytte kjøleskap så ta ut batteriet du har lagret der før du leverer det til resirkulering. Jeg må kjøpe nytt batteri til laptopen i stua nå…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *