LISA ’11: ZFS

På alle konferanser der man over mange dager skal velge mellom ulike sesjoner vil man minst en av dagene ende opp med noe som ikke helt var det du tenkte. Siden dette var min siste dag med undervisning måtte nødvendigvis den dagen komme i dag. Jeg hadde valgt ZFS, A File System for Modern Hardware med foreleser Richard Elling. Han har holdt USENIX-kurs i mange år uten at jeg har vært borti han før – og det er kanskje en grunn til det. Der jeg så for meg en litt meir praktisk retta hvordan-komme-i-gang var dette i stedet et heildagskurs med 200 slides om det teoretiske grunnlaget for ZFS. Dvs grundig gjennomgang av alle akronymer, transaksjoner, logger, pipelines, kommandoer, fanden og ikke minst hans oldemor. Men jeg holdt ut 3/4-deler av dagen (siden jeg hadde plassert meg litt forkjært innerst…)!

Spøk til side: ZFS er et moderne filsystem designet fra bunnen av for å unngå de ulike begrensningene som gamle filsystem som UFS sliter med. Øvre grenser for ulike filatributter (størrelse, antall filer i katalog, antall, kataloger etc) er 2 opphøyd i såpass store tall at jeg ikke helt ser at det kan bli noen praktisk begrensning. Fsck(1) er historie. Data kan komprimeres på vei til disk. Ulike typer disker kan kombineres i RAID-varianter. ZFS implementerer forbedrede varianter av RAID-0, RAID-1, RAID-5 og -6 som alle utnytter HW bedre, og topper det heile med en trippelparitets RAIDZ (RAIDZ tilsvarer omtrent RAID-5) som gir deg en Mean Time To Data Loss en gang etter at sola har sluknet.

Stort meir har jeg ikke lyst å si om ZFS i denne omgangen. Be heller om å få lese foilene.

 

One response to “LISA ’11: ZFS”

  1. […] og kveldsaktiviteter øker i løpet av uka mot en topp på i dag og i morra. Selv hadde jeg valgt undervisning i dag også, men det burde jeg egentlig latt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *