#24 ADLabs første disputas

Dragana Lukić disputerte 3. april 2025 for ph.d.-graden i humaniora og samfunnsvitenskap med avhandlingen «Feminist posthumanist engagements with Alzheimer’s disease and other dementias in popular expressions and co-creative arts sessions». Dragana holdt prøveforelesning over oppgitt emne: «How to move from traditional care ethics to posthumanist perspectives and why is this shift important?» Opptak av prøveforelesning og disputas vil være tilgjengelig i en måned. Gratulerer Dragana!!!

Hovedveileder: professor Ann Therese Lotherington, UiT Norges arktiske universitet

Biveileder: professor Anne Gjelsvik, NTNU

Første opponent: professor PhD Aagje M. C. Swinnen, Maastricht University, Nederland.

Andre opponent: førsteamanuensis PhD Ingvil Førland Hellstrand, Universitetet i Stavanger

Leder av komiteen: professor PhD Ana Luisa Sanchez Laws, UiT Norges arktiske universitet.

Disputasleder: instituttleder Melina Duarte, Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

#23 Uro med forskning

ADLab deltok på verksted, vin og viten onsdag 2. April på museet som er en videreføring av et arrangement i desember 2024 #16 Å skape uro med havet. Denne gangen skapte vi uro med forskning. Hvordan kan vi skape noe nytt i lag? Hva skjer når kunst og kreativitet integreres i forskning, undervisning og formidling ved universitet? Kan kreative metoder bidra til andre måter å forstår verden på? Dette er blant annet spørsmålene som ADLab var med å diskuteres på tvers av generasjoner med Tromsøværinger og tilreisende gjester fra Rovaniemi. Med på laget var faglig ansatte ved UiT fra musikkonservatoriet, landskapsarkitettur, fiskerihøgskolen og museet som utforsker nye måter å koble kunnskapsbygging og kreativitet. Her kan du lese mer om verkstedet og om vin & viten arrangementet i Rotunden.

Uro med skjell og forskningsartikkler

#22 ADLab på Vrije Universiteit Amsterdam

24.-26. mars ble ADLab invitert til Vrije Universiteit i Amsterdam for å presentere arbeidet sitt. Seminaret handlet om verdiene og utfordringene når vi involverer mennesker som lever med demens i kunst-basert forskning. Det engelskspråklige programmet samlet forskere fra Nederland og Norge som brenner for temaet kunstbasert forskning og demens. Samtalene beveget seg rundt innovative forskningsmetodikk, kreative eksperimenter og fremtiden for kunst og demensomsorg. I juni vil forskere og kunstnere fra Nederland delta under ADLab festivalen som arrangeres ved UiT Norges arktiske universitet. Nettverksarbeidet finansieres av Alzheimer Nederland.

#21 ADLab på Roskilde universitet

19.-21. mars deltok ADLab i første møtet i det nordiske nettverket Compositions of Care (CoC) som tok sted ved Roskilde universitet i Danmark. Formålet med nettverket er å utveksle praksiser og perspektiver på kunstintervensjoner og tilrettelegging for samskapende prosesser med mennesker som lever med demens. Nettverket med kunstnere og forskere fra Norge, Danmark og Finland delte erfaringer og visjoner om det transformative og innovative potensialet til kunstneriske relasjoner og utvikler en felles strategi for å utvide institusjonelle og samfunnsmessige forståelser av demens og omsorgspraksiser gjennom kunst. Nettverket får støtte av Nordic Cultural Point. I juni møtes CoC nettverket igjen under ADLab festivalen ved UiT Norges arktiske universitet.

#20 ADLab på SDG konferansen in Bergen

5. Februar 2025: Den nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference in Bergen) holdes hvert år i februar. Her møter universitets- og høyskolesektoren i Norge politikere, frivillige organisasjoner, næringsliv, fagbevegelse og andre for et kritisk blikk på hvordan sektoren skal jobbe med Bærekraftsmålene. Artful Dementia Research Lab hadde en presentasjon på Day Zero organised by UiT med tittelen: “Citizen Science and Open Arts-Based Research into Aging and Dementia”. Presentasjonen ble tatt opp og du kan se den snart her.


#18 Artikkel om samtykke publisert

Ny fagfellevurdert artikkel om samtykke ble publisert i Nordic Journal of Art & Research. Artikkelen er basert på prosjektet Shorelines ved Bergsodden sykehjem og utforsker hvordan vi kan forstår samtykke når vi ikke kan spørre. Forfatterne argumenterer for at samtykke kan forstås som en estetisk erfaring.

Dalby, K., Mittner, L., & Gürgens Gjærum, R. (2024). Exploring consent as an aesthetic experience through applied theatre with people living with dementia. Nordic Journal of Art & Research13(1), 1–21. https://doi.org/10.7577/ar.6139

#17 Analyse av Demensplan 2025

Regjeringens Demensplan 2025 danner grunnlaget for norsk politikk på demensfeltet. Det er et styringsdokument for demensomsorgens tjenester og en premissleverandør for forståelser av demens i samfunnet. I en nylig publisert artikkel i Tidskrift for omsorgsforskning undersøker Ann Therese Lotherington og Lilli Mittner hvordan demens forstås i planen, og hvilke konsekvenser forståelsen får i praksis.

Lotherington, A. T., & Mittner, L. (2024). Når diagnosen definerer behovet. Tidsskrift for Omsorgsforskning, 10(3), 1–14. https://doi.org/10.18261/tfo.10.3.5

#16 Å skape uro med havet

Samskapende samling pa tvers av sansene, kunst og vitenskap var et samarbeid mellom Ersfjordbotn skole foreldreutvalget, Ersfjordnatt, Artful Dementia Resarch Lab, Senter for arktisk humaniora, Craft-lab og Norges arktiske universitetsmuseum. Barn og voksne lagte uro med perler, skjell, tang og andre ting fra Sandøya, Kvaløya og Tromsøya. Alt var mulig og det oppstod fine samtaler, nye relasjoner og mye fantasi for å sette ting og tang sammen til det ble noe nytt. Arrangementet sluttet med en pop-up utstilling med åtte uro laget på barnas Ersfjordnatt i en inter-generasjonell verksted 21. september 2024. Utstillingen vises også på juleavslutningen 18. desember 2024 på Ersfjordbotn skole. Aktivitetene er en del av prosjektet ‘Å skape med havet’ som er dokumentert her: https://oceancreations.weebly.com/.

#15 ADLab i Bergen

18.-19. september 2024 reiste AdLab til Bergen i forbindelse med seminaret Rom for sansning? Omsorgens estetikk ved Senter for omsorgsforskning vest. Seminaret ble initiert av forskernettverket Omsorgens grunnlag, fenomener og vilkår ved Høgskulen på Vestlandet. ADLab forsker Karoline Dalby presenterte et innlegg om «Medskapende estetiske prosesser og demens» i en sesjon med til saman tre ulike perspektiver på estetisk samskaping og etikk. Opponenter var Anne Gunn Vassbø, Linda Nyholm og Camilla Koskinen fra Universitetet i Stavanger.