Header image.

Dag 1 og 2

Dag 1

Mandag 10.06.2019

Heia bloggen!

Vi kjørte fra Tromsø klokken halv ni og ankom Skibotn feltstasjonen i elvetiden. Der fikk vi studenter udelt øverste hytte (Hytte A), med guttene på venstre side og jentene på høyre. Vår lærer Gørill Nilsen og hennes hund Rudolf campet på utsiden.

Vi ble delt opp i to matgrupper, hvor hver gruppe fikk en uke med middagsansvar. Etter vi fikk innlosjert oss på rommene dro vi på handletur til Kilpisjärvi. Her fikk ukens matgruppe jobben med å handle inn til dagens middag og morgendagens frokost. Når varene var på plass dro vi direkte ned til feltområdet på Nálluvuohppi, her startet vi med å orientere oss på feltområdet. Vi så hus- og gammetufter spredt på begge sider av hovedveien (E6). Noen var svært synlig på markoverflaten, og man kunne se både runde og firkantede tufter. Siden vi arbeider så nært veien fikk vi udelt refleksvester.

Et koordinatsystem ble satt opp på et 8 x 9 meter rektangulært område, med to synlige tufter, en tuft på den nordvestlig siden og en på sørøstlige siden. Den sørøstlige tuften har blitt skadet i anledning utbygging av E6 og ser ut som den er delt på tvers. Vi fikk startet arbeidet med å fjerne torva, arbeidet var tungt, men spennende da vi fant flere gjenstander.

På den nordvestlige siden av feltet lå det ekstremt mye takpapp/veggpapp , en jerngjenstand og flate steiner. På denne siden (mot veien) traff vi på flere gjerdepoler, der den ene var plassert oppå den sørøstlige vollen. På den sørvestlige siden ble det funnet blant annet en kniv, en metallgjenstand like ved kniven, noe spiker, en dyretann og det mest spennende funnet var en blå perle.

Vi ble ikke helt ferdige med å fjerne torven, så dette fortsatte vi med dagen derpå. Vi endte dagen med en sen og etterlengtet middag.

Dag 2

Tirsdag 11.06.2019

Heisan bloggen!

Den andre dagen begynte med felles frokost i spisesalen og klargjøring av matpakke til feltet. Første del av dagen startet noe overskyet med vind, men endte med sol og fint vær, og i perioder litt vel varmt. Når vi igjen ankom Nálluvuohppi fikk vi fjernet det siste laget av torva. Her måtte vi være påpasselig slik at vi ikke gravde for dypt, det var selve torvlaget som skulle av, men det var lett å ta for mye.

Denne delen gikk fort og vi fikk oss en kort pause før totalstasjon ble tatt i bruk for å få målt inn området. Deretter brukte vi fotogrammetri for å lage en 3D modell av topplaget.

Før selve gravingen kunne begynne måtte vi måle inn og registrere de første funnene. Så var det klart for å måle og dele feltet inn i 1 x 1 meter ruter, som vi gravde nedover i mekaniske lag på 5 cm.

Vi begynte å grave på den sørvestlige enden, der alle satt på rekke med hver sin rute. Ettersom vi jobbet oss nedover i terrenget kunne vi lettere se forskjellen på jordlagene. I tillegg ble de underliggende strukturene mer synlige, og vi fikk arbeidet oss nærmere selve formen på husvollene.

Denne dagen fant vi flere nye funn, eksempelvis deler av en krittpipe, dyrebein og noe keramikk. Vi må heller ikke glemme de mange lagene med takpapp/veggpapp som dukket opp kontinuerlig gjennom dagen.

Det var vanskelig å konkludere med hvor gammelt funnmaterialet var, ettersom det lå for grunt til å stemme med våre antagelser. Kanskje de neste funnene kan kaste lys på dette.

Etter en stund i feltet ble vi oppsøkt av to turister som var nysgjerrige på utgravningen vår. Den ene observerte arbeidet på trygg avstand, den andre var mer nysgjerrig og ble derfor vist litt rundt. Det ble ikke særlig mer besøk denne dagen, men vi forventer flere besøk av skuelystne fremover.

 

Forfattere: Konrad Owe Roykiewicz og Sandra Elisabeth Mathiassen

Comments are closed.