Dag 4
Torsdag 13.06.2019
Hei alle lesere <3
Etter å ha avsluttet gårsdagen med å lese inn magnetisk susceptibilitet for å se spor etter menneskelig aktivitet, ble det lagt presenning over området for best mulig bevaring til neste økt med utgraving. Vi startet dagen i dag noe annerledes enn de tre foregående og den utartet seg etterhvert til å bli ganske spesiell mot slutten av dagen, noe vi kommer tilbake til. I dag dro vi nemlig til den nye markedsplassen i Skibotn for å lære mer om den spennende aktiviteten som har foregått her for lenge siden.
Markedsplassen ble flyttet til sitt nåværende sted i 1820 grunnet dårlige havneforhold ved den tidligere markedsplassen, der blant annet ei saltskute forliste. Vi lærte om historien til markedet og fikk en omvisning i både de originale og rekonstruerte markedsbodene. Markedet i Skibotn var et av de største på Nordkalotten i sin tid. Det var stor omsetning av reinkjøtt, smør (senere gjorde margarinen sitt inntok og smørsalget stupte), mel, tjære og andre handelsvarer. Handelsmennene var et mangfold av blant annet nordmenn, samer, kvener. Våre observasjoner av den nåværende markedsplassen ga oss et sammenligningsgrunnlag med tanke på hva slags funn vi kan forvente og mulig konstruksjon av tuftene vi nå jobber med.
Som dagen før jobbet vi videre med totalstasjonen. Vi som dagens nye brukere av totalstasjonen fikk vi lære grunnleggende teknikk og bruk. Man stiller inn totalstasjonen for at den skal vite hvor i verden den er. Dette gjøres ved å måle opp fastsatte markører i området som må registreres hver dag for nøyaktig posisjon. Deretter kartla vi lag nummer 2 av utgravingsområdet. Det innebar også fotogrammetri av lag 2, i tillegg til kartlegging av tuftenes veggvoller. Vi kartla plasseringen av dagens artefakter ved å merke av nøyaktig funnposisjon med prismestaven som kommuniserer med totalstasjonen via laserteknologi.
Dagens funn besto blant annet av enda ei krittpipe, stolpehull, trebark fra tuftene, samt at det var mulig å begynne å se hustuftenes struktur tydeligere. Som nevnt over, ble disse funnene da kartlagt ved hjelp av totalstasjon og vil bli lagt inn i en database som til slutt vil representere utgravingen ved Nalluvopio i sin helhet. Det som er bra med å bruke moderne teknologi i utgravingsøyesmed er at det er lettere og raskere å finne spesifikk informasjon og tolke disse videre.
Av de mange besøkende som kom innom var blant annet en av dem en lokalhistoriker. Han ga informasjon om Nalluvopios nyere og eldre historie og forklarte om hvordan sletteområdet hadde blitt brukt i nyere tid. Vi fikk også besøk av nysgjerrige forbipassende og ga små guider til disse. Vi ble utover dagen svært populære og dette bringer oss over til dagens store begivenhet. Moose on the loose!
Ei ung elgku bestemte seg for å besøke oss på utgravingsområdet. I følge lokale kilder var dette vedkommendes favoritt-beiteområde og ofte å se her vi graver og vi hadde okkupert hennes område. Elgen sprang løs fram og tilbake med noen få meters avstand fra oss og hennes nysgjerrighet ovenfor det arkeologiske prosjektet skapte både kaos i trafikken og ekstra oppmerksomhet rundt utgravingen av forbipasserende som stoppet på veien for å fotografere to uvanlige fenomener som foregikk samtidig (utgraving og elg). Elgens pågående oppførsel og umiddelbare nærhet foregikk til utstyret var pakket inn i bilen. Hun forsvant iallefall like kjapt som siste dør ble lukket og vi forlot stedet.
Kvelden ble avsluttet med grilling og hyggelig samvær i fantastisk nordnorsk natur og knallsol.
Forfattere: Lena Sofie Røst Bednarczyk og May Isabel Hansen