Header image.

Dag 9 “Ikke tull med hull – jordprøver”

Heia alle bloggvenner og bekjente!

 

Dagen i dag fortsatte med videre utgraving og fjerning av de gamle torvlagene. Været i dag var ikke like solfylt som gårsdagens, samt at hele Skibotns myggbestand fant veien fram til oss. I tillegg til utgravingen skulle det også tas 250 jordprøver på området, som senere skal analyseres for fosfatverdier. Høye fosfatverdier gir en god indikasjon på menneskelig aktivitet. Prøvene skulle tas etter spesifikke GPS-punkter som allerede var fastsatt før utgravingen ble påbegynt. To grupper på to personer fikk opplæring i å ta jordprøver med jordbor og Differensiell-GPS. Første gruppe måtte lære opp den neste, slik at man lærte det bedre selv. Framgangsmåten er at man først må finne punktet på bakken ved hjelp av DGPS’en, deretter plasserer man jordboret på samme sted. Jordboret er som et rør med en åpen side der man kan se de forskjellige jordlagene klart.

 

Det er en fordel å være sterk når man skal ta prøver da man må bruke både styrke og fleksibilitet for å klare å presse jordboret langt nok ned til å ta gode prøver.

 

Jordprøven som tas, skal være 5-8 cm tykt og være fra den nederste delen av jordsmonnet og uten torvlag, fordi torvlaget kan gi feil utslag på prøveresultatet. Prøvene merkes med nummer som korresponderer med GPS-punktene og legges i poser og oppbevares kjølig. I dag rakk vi å ta 55 jordprøver. Det tar tid å lære å bruke DGPS’en og hvor man skal finne punktet siden man kun kan ha en feilmargin på under 0.050 meter, noe som tilsvarer under 5 millimeter.

Resten som ikke holdt på med jordprøvetaking, fortsatte med den videre utgravingen av begge tuftene. Her fikk de fleste i oppdrag å jevne ut den østre tuften, mens noen startet på den vestre. Målet var å fjerne det resterende torvlaget og jevne helt ut de ulike høydenivåene som har blitt gravd ut.

Det ble til slutt tatt fotogrammetri av den østre tuften med fokus på å få dokumentert laget som stolpehullene var i. Som nevnt tidligere ble laget på den østre tuften jevnet ut slik at man kunne se stolpene tydeligere.

Dagens funn besto av to nye stolper i den østre tuften. Disse har til sammen dannet en lang rekke, men det er uklart hvilken kontekst de tilhører da noen av stolpene avviker fra den rette linjen som de andre stolpene danner. Det ble også funnet en glassbit med lys farge i den vestre tuften. Denne kan muligens være fra 1600-tallet fordi den hadde luftbobler og ujevn overflate.

Vi avsluttet som vanlig med å legge over presenning, og bøtter over de fremgravde stolpene for å beskytte mot regnet.

 

Forfattere: Lena Sofie Røst Bednarczyk og May Isabel Hansen

Comments are closed.