Nistepakken og utstyr lempes inn i bilene, solen glimter nok en gang til med sin varme over Skibotn feltstasjon, noen kan nok mynte til at det er litt for meget. Bilene durer og vi er nå på tur til Nallusletten for å gå i gang med vår nest siste dag og det er mye som står og går på at vi får gjennomført alt i dag. Det er nerver i spenn, mye håp og begeistring for siste innspurt med utgraving.
Etter vår eminente kursleder Johan har holdt sin sedvanlige morgenbrief, hoppet masterstudentene med MS-målinger. Denne type målingsmetode og fremgangsmåte har vi nevnt i tidligere innlegg. Når de hadde gjort det så gikk jeg(Nathalie) og Dina i gang med å rense ildstedet og se hva mer godsaker den hadde å by på. Tro det eller ei! Her fant jeg noe brent bark også kjent som næver for noen. Marian tok fatt i gravskjeen og grov som aldri før for å rense området for alt smuss og sand, der dukket det opp treverk som har vært gjemt under hellene i gammen ved ildstedet.
Torsdag var dagen vi fikk bryne oss på den fabelaktige GNSS Rover, dette er en spenstig sak som er basert på satellitt navigasjon. Den har lik funksjon som totalstasjonen. Med 1 cm nøyaktighet henter den korreksjonssignaler ved bruk av GPRS data som for eksempel de som har 4G og bruker mobil er kjent med.
Før lunsjpausen så var det Marian og Nathalie som fikk ta lærdom i dette apparaturet. Marian tok seg av registrering av de funn som er gjort fra onsdag og Nathalie dokumenterte funnene og samlet de i poser. Disse funnene var blant annet forskjellige treplanker, jernangle, bein – dyr og fisk.
Marian fikk utøvd sine nye fotogrammetri kunnskaper og tok fotoseansen med strålende glans. Etter bilder, gravde vi oss helt ned til steril grunn, renset alt, fikk bort siste heller og fikk frem resten av proflen.
Etter 1400 pausen gravde vi ut et sjakt til profilbalken som går gjennom tuften for å gi en god beskrivelse av den og for å så gjøre klar for fotogrammetri gjort av masterstudentene. Vi jevnet ut veggen med graveskje, slik at den fikk en fin overflate som kunne erkjennes tydelig og dokumenteres enkelt med foto. For å stabilisere de forskjellige jordlagene sprayet vi vann på den med en sprayflaske, dette gjorde vi fordi varmen til sola tørket jordlagene ut. Når det skjer blir det vanskelig å skille mellom jordlagene. I tillegg blir jordlagene ustabil når dem blir for tørt.
Vi på BA satt i lag og målte og beskrev profilbalken, hvor vi gjorde en objektiv farge bedømmng Dina Dokumenterte dette på Ipaden inn på prosjektobjekt skjema. Dette er noe av det viktigste vi gjorde under feltarbeidet, med Dokumentering av hovedprofil og fotogrammetri.
Etter vi BA studentene var ferdig med beskrivelsen av profilbalken tok masterstudentene fotogrammetri av jordlagene. Den sterke solen gjorde at vi måtte hjelpe til å skape skygge med en presenning.
Vi klart å komme oss tidlig i mål, at vi kunne starte å tildekke hovedfeltet allerede i dag.
Nå er det nesten snipp, snapp, snute og eventyret for bachelorstudentene vår 2024 er ute. Heng med på siste innlegg i morgen når vi har avsluttet et kurs vi ikke ville vært foruten.
Hilsen,
Nathalie & Marian.