Mitt førsteinntrykk av SALT – fremtiden ser allerede litt lysere ut

Skrevet av Kristine Rasmussen, bachelorstudent ved institutt for arktisk og marin biologi

Til forskjell fra de fleste marinbiologistudenter valgte jeg ikke studieretningen på grunn av Nemo. Fra jeg var ganske lita har jeg slitt med å svare på hva jeg ville bli når jeg ble stor. Det eneste jeg hadde klart for meg var at jeg ville gjøre en forskjell. Det bare fantes ikke et eget yrke for det. En oppgave i naturfag på ungdomskolen var det som skulle til for at alle brikkene falt på plass. Dette skjedde samtidig som en hval ble funnet med 30 plastposer i magen, så jeg skrev om problemet med mikroplast. Det oppslukte meg helt, og jeg ble forbauset over hvor stort problemet var sammenlignet med hvor lite vi gjorde med det. Marinbiologi tenkte jeg derfor var noe som kunne hjelpe meg å jobbe for en bedre fremtid. Av den grunn valgte jeg å ta praksisen min hos SALT fordi jeg opplevde dem som en bedrift som hadde de samme verdiene som meg. SALT er delt inn i tre ansvarsområder: marin forsøpling, marin forvaltning og fremtidsretta kystsamfunn. Jeg var i utgangspunktet mest opptatt av forsøpling, men etter å ha jobbet litt med prosjekter fra hvert område ble alle veldig interessante. En oppgave innenfor fremtidsretta kystsamfunn overrasket meg veldig positivt. Måten jeg fikk utfolde kreativiteten min på samtidig med kunnskapen min, var veldig givende.

Trivelig og inspirerende kontor hos SALT i Svolvær. Foto: privat

SALT er en prosjektbasert bedrift som betyr at de må søke ulike aktører om å få prosjekter. Dette synes jeg gjør hverdagen litt mer spennende for da kan man selv være med på å forme hverdagen sin. De ansatte i SALT er ganske spredt rundt i Norge, som betyr at det blir en del møter over Teams. Det og at lønna er timesbasert åpner muligheten for at man kan bestemme litt selv når og hvor man ønsker å jobbe.

Min praksis ble litt uvanlig da jeg bare kunne være i Svolvær i 1 uke. Praksisemnet krever at jeg er i praksis i 3 uker, så jeg tar de andre 2 ukene her i Tromsø. Det var ikke et stort problem siden SALT jobber mye over nett. Siden oppholdet mitt i Svolvær ble begrenset, var min første uke innholdsrik. Jeg har vært med på felt, møter (fysisk og over teams), trivelige felleslunsjer, litteraturarbeid og kreative oppgaver. Det som skulle være min aller første dag ble også meget turbulent, bokstavelig talt. Flyet klarte verken å lande på første eller andre forsøket. Derfor endte jeg opp med å bruke min første feltdag, på flyplassen i Bodø. Da jeg møtte på kontoret dagen etter, ble jeg fortalt at dette bare var en normal dag på jobben for dem. Så det var en viktig del av erfaringen hvordan det er å holde til i Svolvær.

Meg på felt omringet av de majestetiske fjellene i Lofoten. Foto: Vilde Sørnes Solbakken

Til nå har jeg som sagt vært innom ulike prosjekter i hver av ansvarsområdene. Innen marin forsøpling har jeg vært ute i felt og samlet inn søppel til prosjektet Havplastmodellen. Vi gjorde også litt etterarbeid med sortering av det vi fant. Jeg fikk også være en del av Lofoteventyret, som går ut på at noen SALTe ansatte reiser rundt i Lofoten og lærer barn om tang og tare på kreative måter. Jeg skulle finne på en av disse oppgavene og presenterte det på et Teams møte. Grunntanken for prosjektet var at elevene skulle bruke sansene for å lære, så jeg valgte å ta utgangspunkt i følesansen. Oppgaven gikk derfor ut på at barna skulle kjenne på tang som lå under tre ulike bokser og finne ut hvilken tang det var. Ideen min falt i smak så etter det satte jeg i gang med å forberede boksene, ved å klippe hull i dem og tape over kikkhull.

Dette er en av boksene jeg fikset. Hele boksen skal snus på hodet slik at de kan putte armen inn i det firkantede hullet og kjenne på tangen. Foto: privat

Videre kommer jeg til å gjennomføre bla. en litteraturstudie. Da skal jeg lese artikler om effektene av bunntrål. Jeg skal fokusere på effektene på klimaet og livet på havbunnen. I tillegg skal jeg lage en oversikt over eksisterende løsninger. Målet med oppgaven er å avdekke nye mulige prosjekter. En annen ting jeg skal jobbe med er å identifisere mulige prosjekter i Tromsø. Da skal jeg ta utgangspunkt i prosjekter som kan passe under området fremtidsretta kystsamfunn. Jeg ble presentert ulike bedrifter som er her i Tromsø, og skal prøve å komme på et prosjekt som kan formidle SALT sin kunnskap.

Jeg er en person som liker å ha minimalt med forventninger, så jeg aldri kan bli skuffet. Det eneste jeg forventet fra praksis var å komme nærmere svaret på den store gåten: Hva kan man arbeide som med biologibakgrunn. Til nå har jeg heller endt opp med å finne ut mer om hva jeg kan tilby en arbeidsplass. Som er noe jeg tror er viktig å vite som biolog, siden vi kan finne vår plass i så mange ulike yrker.