SNOW AVALANCHE SCIENCE AND MANAGEMENT GEO-3139 – 10 ECTS
Kurset i snøskredvitenskap har gått noen år allerede ved UiT, men årets kurs er det beste, ifølge UiTs Christopher D’Amboise. Han er postdoc hos oss ved IG og har vært med å undervise i kurset denne vinteren. Jeg snakket med han for å høre hvordan kurset har vært sålangt i år.
Dette kurset er et kurs på masternivå skal lære studentene om det tekniske aspektet ved snøskred. Dette innebærer prosesser fra hvordan snø dannes og formes i atmosfærenn, hvordan snøen oppfører seg i snødekket, hvordan skred dannes, skred bevegelse, hvordan man man varsler snøskred og ikke minst hva slags tiltak som kan gjøres for å beskytte mennesker og infrastruktur.
For å lære om dette bruker elevene modeller, utregninger og tradisjonell lesing før det er en ukes felt arbeid i fjellet i Troms. De bruker kunnskapen de lærer til å vurdere sikkerheten ved noen utvalgte bosetninger og lage risiko analyse av veistrekninger i Troms.
Spesielt med dette kurset er kombinasjonen av teori og praksis, hvor studentene får god teknisk kunnskap og etterpå får mye tid med instuktørene i felt etterpå (5dager). En annen kvalitet er å ha med Jordy Hendrikx på laget. Han en en skikkelig rockestjerne innen cryospherisk vitenskap (om snø og is etc.) med fartstid på Antarkis, Svalbard og Grønland, USA og Europa, samt leder for en hel masse prosjekter innen snø forskning rundt om i verden. Han er også en del av CARE (Center for avalanche research and education ved UiT). Itillegg blir feltdelen av kurset hold ved Skibotn feltstasjon. Her er det tilrettelagt med undervisningsrom, overnatting og servering slik at man kan fokusere på undervisning.
Kurset blir holdt for 3. gang, men dette er the beste året hitil. På grunn av Covid-19 har ikke Jordy kunne være i Tromsø for å være med i felt før nå i vinter. Klasseromsundervisningen har vært veldig bra og velfungerende takket være de nye zoom-rommene i IG’s nyoppussede lokaler. I fem uker før feltturen har det vært undervisning to ganger i uken, hvor Jordy har undervist over Zoom og Christopher har hjulpet til i klasserommet der det trengs. Christopher har også holdt 3 av de 8 forelesningene som har gitt elevene perspektiv på kurset, siden de to har hatt ganske forskjellig tilnærning til snøforskning med fokus på ulike aspekter. Der Jordy sine forelesninger har handlet mye om å forbedre data og kommunikasjon mellom felt observatør og sluttbrukeren (dvs. de som skal bruke kunnskapen til å ta beslutninger), så har Christopher sine forelesninger hatt fokus på bygge så gode som mulig modeller og simuleringer av snødekket og dynamikken et et snøskred.
Det er kun 14 plasser i dette studie for å holde kvaliteten oppe mellom undervisere og elever, noe som er spesielt viktig i felt. I år var det 8 studenter som har vært med, hvorav 5 var geologi studenter på bachelor nivå, to master studenter fra computer science og én internasjonal fysikk studen fra Universitetet i Innsbruck. Man må ha grunnlegende skiferdigheter for å kunne bevege seg flere km i (potesielt) dyp snø over en uke. Spesielt i år var at skiferdighetene i gruppa var meget gode, som første til mye moro i fjellsidene med hoppbygging og pudderkjøring!
På en feltutflukt som dette er det kjekt om man støter på en del ulike snødekker slik at man får innblikk i hvordan ulikt klima påvirker snøen i regionen. Man ønsker å se skredproblemer for å bli kjent med dem i trygt terreng. Flere dager ble brukt mot grensen til Finland, her er det mindre snødekke (rundt 1 m) i et innlandsklima. Her gjorde studentene observasjoner og utførte stabilitets tester. Snøen og temperaturen var kald (ca. 10-) og det var mye kantkort og krystallstrukturer å finne. I motsetning til dette var snøen mot langs fjorden mot Lyngen mer av maritim karakter. Et tjukkere snødekke (2-3m) med avrundede snøkorn. I det fine været denne dagen var det nydelig utsikt til Lyngsalpene på motsatt side av fjorden. Denne dagen fikk elevene erfaring om terreng og hvor mye skredproblemene kan endre seg i terrenget over korte distanser. Høydepunktet var kanskje den siste dagen da gruppen ble tatt imot av foreldrene til en av studenten på parkeringen som hadde med seg bilen full av kaffe, vaffler og boller!