Gratis og gode illustrasjonsfotoer

Eksempel av et illustrasjonsfoto fra Colourbox

Når du tar i bruk UiT sine PowerPoint mal kan det være fint å ha bilder å legge i presentasjonen også. Det kan skape problemer hvis du bare tar bilder fra Internettet uten hensyn til copyright.

En måte å løse copyrightsproblemet er å bruke Creative Commons (som jeg har skrevet om før her). Det som er fint med materialer på Creative Commons er at (avhengig av lisensen) du kan bruke eller redigere dem. Her kan du finne musikk, bilder og video til å bruke i dine prosjekter uansett målgruppe. En ulempe med Creative Commons oppstår når jeg leter etter illustrasjonsfotoer. Her er ofte bildene ganske personlige, og de passer dårlig til bruk som illustrasjonsfotoer. Da er det fint å ha en alternativ løsning eller database man kan hente fra.

Colourbox er en nettside som inneholder masse såkalte “stock photos” som passer veldig bra til illustrasjonsfotoer. Totalt har Colourbox flere enn 6 millioner fotoer, vektorgrafikk og videoer. I tillegg laster de opp 8.000+ nye media hver dag. Da har man nok å velge blant altså. Alt av materialer de tilbyr kan du laste ned i høykvalitet og selve materialene stilles høye krav til før de kan legges ut.

Du kan lete gjennom forskjellige kategorier som teknologi, godteri, teater og alternativ medisin. Eller du kan søke etter nøkkelord og avgrense søket til vertikal- eller horisontalformat. Jeg har alltid funnet bilder som passer formålet.

“Hvor mye koster det å få tilgang til disse bildene da?” spør du. Hvis du er ansatt eller student ved Universitetet i Tromsø er det gratis. (“Hurra!” sier du.)

Et par regler før vi fortsetter
(Kilde)

• Fri bruk av bilder til universitetets markedsføring, nettside og publikasjoner.
  • Fri bruk av bilder til undervisningsbruk.
  • Fri bruk av bilder til alle studenters skolebruk.
  • Alle bilder ligger i høy oppløsning klar til trykk, og det er lov å være kreativ med bildene.
  • NB! For studenter er det en begrensning på 30 bilder i måneden. Ansatte må ta kontakt med Avdeling for Kommunikasjon og samfunnskontakt for å få utvidet sin konto.

Hvordan å skaffe et brukerkonto hos Colourbox

1. Gå til uit.no og logg deg inn. Se nederst på siden i den grå boksen etter dette: Screen Shot 2013-06-17 at 11.41.35 AM Du logger inn med det vanlige brukernavn og passord du bruker til alt annet ved UiT.
  2. Nå kan du besøke denne siden og følge instruksene under “Hvordan opprette brukere”.
  3. Lykke til!

Tips og tricks

Når du har valgt hvilket bilde du skal bruke kan du velge blant enkelte formater. Alle kan lastes ned som JPG i høyoppløsning. Dette er sikkert det mest populære formatet. Likevel hvis du skal laste ned en vektorgrafikk og vil ha transparent bakgrunn blir det vanskeligere å få det til med JPG. Derfor er det fint at det finnes også mulighet til å laste ned filen som EPS. Hvis du vil kan en transparent bakgrunn, åpne EPS-filen i Adobe Illustrator. Da velger du File -> Save for Web. Under Preset, pass på at det er hakket av ved Transparency. Når det er gjort skal du se et rutete bakgrunn rundt selve bildet. Velg Save og still inn formattet som PNG. Nå skal du ha en vektorgrafikk med transparent bakgrunn. Hurra!

One response to “Gratis og gode illustrasjonsfotoer”

1. Nora MacLaren says:

Husk å akkreditere Colourbox hvis du bruker bildene: