Destruktiv- og ikke-destruktiv bilderedigering

I går ble det holdt et Photoshop kurs for frivillige ved Utropia. Som en del av kurset ble det en diskusjon om hva ikke-destruktiv bilderedigering er for noe. Siden teknikken er en viktig del av bilderedigering i Photoshop hadde jeg lyst til å forklare mer om det her.

Forklaring av ikke-destruktiv bilderedigering

Med destruktiv bilderedigering forandrer vi pikslene i et bilde uten at vi kan få originalene tilbake. (Med mindre du bruker Ctrl Z mange ganger.) Som et eksempel tenkt på et ark papir som du klipper i stykker. Du kunne jo bruke teip til å sette dem sammen igjen, men det kommer ikke til å se ut som det opprinnelige arket. Med destruktiv redigering kunne du tenke deg at stykkene som du klippet bort ble kastet. Hvis man hadde brukt en ikke-destruktiv teknikk kunne man ha fått originalen tilbake og prøvd å klippe arket på en annen måte.

Vi kan se den digitale versjonen av eksempelet i Photoshop. I tidligere versjoner når man brukte Crop ble de beskjærte pisklene slettet. Nå har Crop en funksjon som heter Delete cropped pixels. Om man slår funksjonen av beholdes pikslene og man kan beskjære på nytt uendelig antall ganger.

Tutorial som eksempel

Det finnes mange bra brukerveiledninger på nettet om måter å behandle digitale bilder på. En del bruker destrukiv redigering (særlig hvis de ble lagd for flere år siden med tidligere versjoner av Photoshop). Her er et eksempel som jeg fant da jeg planla kurset til Utropia: Grunge rubber stamp

Effekten man får fra tutorial’en er kul nok, men teknikkene som brukes gjør det umulig å prøve flere varianter uten at man må begynne helt på nytt. Her er måten jeg brukte til å lage den samme effekten uten å bruke destruktive teknikker.

 • Lag en ny fil ved File > New med en hvit bakgrunn.
 • Bruk Horizontal Type Tool til å skrive et ord på lerretet.
 • Bruk Rectangle Tool til å lage en firkant rundt teksten.
 • Bruk Edit > Free Transform til å justere på teksten og firkanten.
Firkant og tekst på hvit bakgrunn

Firkant og tekst på hvit bakgrunn

 • Legg til et bilde som et nytt lag. Jeg brukte dette bildet (som studenter og ansatte ved UiT kan få gratis.) Personlig foretrekker jeg Move Tool, men det er også mulig å bruke File > Place.
 • Legg til Layer > New Adjustment Layer >Threshold. Jeg stilte inn Threshold-nivået til 65 i Properties panel. Legg til Layer > Create Clipping Mask slik at Threshold kun har en effekt på bildet, ikke på teksten og firkanten.
 • Slå av synligheten til tekst- og firkantlagene. Velg laget med bildet.
 • Gå til Select > Color Range og still inn Use: Shadows. Dette selekterer alle de svarte pikslene i laget.
 • Gå til Layer > New > Layer Via Copy for å kopiere pikslene over i et nytt lag.
 • Slå av synligheten til bildelaget. Den er vi ferdig med.
Hvis du slår på synligheten til alle lagene bortsett fra bilde skal det ligne på dette

Hvis du slår på synligheten til alle lagene (bortsett fra bildet) skal det ligne på dette

 • Nå begynner vi å nærme oss, men vi vil at de svarte pikslene vises hvit som bakgrunnen. Med kun det nylig kopierte laget synlig og selektert i Layers panel bruk Select > Color Range til å selektere Shadows på nytt.
 • Bruk Edit > Fill til å male alle de valgte pikselene hvit. Select > Deselect for å slå av seleksjonen. Jeg flyttet dette laget øverst i laglisten for å bedre holde oversikt.
 • Slå på synligheten til alle lagene bortsett fra bilde- og Threshold-lagene.
 • Gratulerer! Du har laget et stempel.
Slik så Layers panel ut når jeg var ferdig

Slik så Layers panel ut når jeg var ferdig

 

Arbeidets resultat

Arbeidets resultat

Fordelen med å bruke metoden beskrevet her er at man kan lett erstatte bildet og lage et nytt lag med hvite piksler. Det er også mulig å justere på Threshold og lagene med firkanten og teksten. Hvis man hadde i stedet slettet piksler måtte man lage teksten og firkanten på nytt hvis man ville justere på delene som ble slettet.

Lyst til å lære deg flere ikke-destruktive måter å redigere bilder på i Photoshop med mer detaljert veiledning? Meld deg på kurset som holdes neste onsdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *