Tanker etter NKUL 2015

For litt over en uke siden var NKUL 2015 over. Siden da har vi summet over våre tanker og erfaringer fra NKUL mellom pausene i eksamenslesinga. Det vi sitter igjen med etter konferansen, er en haug med ideer, kunnskap, nye bekjentskap, og noen nye utfordringer. I tillegg har vi fått nye visjoner for hvordan fremtidens Futurelab mellomveien skal utvikles.

For de som aldri har hørt om NKUL, står det for «Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring.» Det er en årlig nasjonal konferanse der alle som har interesser innenfor bruk av IKT i utdanning kan møtes å dele sine erfaringer. Konferansen varte over tre dager og inneholdt utstillinger, foredrag, debatter og aktiviteter.

På NKUL lå ikke fokuset på de ulike programmene, nettsidene eller dingsene. Det lå på fagene og kompetansemålene. På elevene og lærerne. Folk var ikke interessert i å vite hvordan man kan få brukt digitale verktøy i undervisningen for å få krysset av et kompetansemål. De ville vite hvordan man kan utvikle sin egen undervisning ved å bruke digitale verktøy som hjelpemidler. Nettopp denne tankegangen var noe som var svært inspirerende for unge, lovende lærerstudenter å få delta i.

Apropos lærerstudenter. Etter å ha deltatt på NKUL, er det lett å se at det er mange ubrukte muligheter for at lærerutdanningene tar i bruk IKT i egen undervisning for å modellere god bruk av IKT i praksis for lærerstudentene. Dette er derfor et område som lærerutdanningene bør utforske raskere, for å være i takt med samfunnsutviklinga. I vårt tilfelle ser vi for oss at det kan være hensiktsmessig at UiT samarbeider med studenter for å få dette til, gjerne i samarbeid med oss i Futurelab.

Det var konsensus om at det ikke har så mye å si hvor mye digitalt utstyr de forskjellige skolene har, men hvordan lærerne bruker det. Med andre ord kan man ha så dyr og god bil man vil, men har man ikke gode veier å kjøre på, kommer man ikke langt. Dette så vi flere konkrete eksempler på. Blant annet fra gulleplevinnerne Tobias Staaby og Aleksander Husøy som er lærere ved Nordahl Grieg VGS, og spillpedagoger(!) i Hordaland Fylkeskommune. Disse viste hvordan de hadde tatt i bruk kommersielle spill som verktøy i sin undervisning.

Videre var adaptiv læring et begrep som virkelig var i vinden gjennom hele konferansen. Adaptiv læring er læring som tar utgangspunkt i hver enkelt elevs faktiske kunnskap og gir elevene digitale ressurser som er tilpasset deres nivå. Her er en videosnutt der Professor Arne Krokan snakker om adaptiv læring. Dette er noe som blir spennende å følge med på i tiden fremover.

Når det er sagt er adaptiv læring begrenset til det som kan måles, noe som går imot det mange NKUL-deltakere mener er viktig for utvikling av den norske skole. Konsensus her var at skolen må utvikle seg i en retning som peker mer mot personlige egenskaper og sosial kompetanse, noe som ikke kan måles digitalt. Dette kom tydelig frem i den internasjonale debatten under dag 2 på NKUL. Her debatterte flere ledende eksperter rundt temaet læring og utdanning. Det ble dog ingen debatt, da alle var enige om at skole og utdanning må endres drastisk for å holde følge med utviklingen. En replikk som vi bet oss merke i var læreren som sa: «Jeg har veldig ambisiøse elever. De vet hvordan de vurderer seg selv. Problemet er at hver gang jeg er kreativ og innovativ i klasserommet, blir jeg møtt med kommentarer som «vær så snill, jeg vet at du ønsker å være en god lærer, men bare fortell meg hvordan jeg kan få en god karakter»». Nettopp dette sier mye om hvordan dagens skole og utdanning fungerer i praksis.

Gjennom hele NKUL var vi tilstede i IKT-senterets «Rom for lek». Her hadde IKT-senteret samlet mange dingser som man kunne leke seg med. I tillegg hadde de interessante foredrag fra ulike skoler der lærere og elever delte sine erfaringer med digitale ressurser i undervisningen. Elever fra alle alderstrinn var representert og gjorde en utrolig god jobb med sine presentasjoner. Det var veldig interessant å høre elever snakke om hvordan de opplevde å lære gjennom bruk av spill, apper og droner. Disse spillene og appene vil vi teste ut og skrive mer om i senere innlegg!

Vi sitter igjen med uhyre mye informasjon og inspirasjon etter NKUL. Vi har blitt opplyst om mange apper, dingser, programmer, nettsider osv. som vi gleder oss til å undersøke mer og reklamere for i Futurelabben, men det viktigste vi tar med oss fra NKUL er det paradigmeskiftet som norsk skole står overfor, og de nye tankebanene vi har fått innblikk i. Stor takk sendes til IKT-senteret for invitasjonen! Vi håper vi returnerer til neste år!

 

A & AA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *