Drømmen om Brad Pitt

Skrevet av Elisabeth Øvreberg.

Norsk ungdom helt ned i 13-årsalderen eksperimenterer med veksthormoner. Guttene forteller at de drømmer om å få kroppen til Brad Pitt. – Farlig, uttaler dopingekspert.

Status og kropp er viktig for norsk ungdom. Drømmen om å kunne vise fram six-pack på stranda gjør at mange lar seg lokke til å bruke veksthormoner, men det er absolutt ikke å anbefale, skal vi tro professor Bjarne Østerud ved Helsefak, UiT. 

– Veksthormoner er skadelig på så mange måter. Det kan blant annet føre til kreft, hjerteinfarkt, kroppslige forstyrrelser, økt aggressivitet og økt hårvekst. For ungdom er slik bruk ekstra farlig, siden de ikke er ferdig utviklet. De er fortsatt i en naturlig vekstfase, så å tilføre veksthormoner er svært ødeleggende, poengterer Østerud. 

Hjertet og indre organer vokser

Brad Pitt

Hvem ønsker seg ikke en slank og muskuløs kropp a la Brad Pitt? Drømmen om vise fram six-pack på stranda lokker mange unge gutter til å starte med veksthormoner. Foto:www.flixter.com

Ungdom lever i nuet, og få bekymrer seg over at doping i ungdomstida kan føre til kreft eller andre komplikasjoner seinere i livet. 

Det mange heller ikke tenker på, er at hvis de hiver innpå med veksthormoner for å oppnå større muskler, vil også de indre organene, inkludert hjertet, vokse. Og dette gjelder ikke bare ungdom. Årsaken er at veksthormoner gir både større og flere muskelceller i kroppen. 

­­– Hjertet er tross alt en muskel, så hjertet blir i aller høyeste grad påvirket av veksthormoner. Det hender at ungdom får hjerteinfarkt av slike preparater, advarer professoren, som legger til at flere av skadene man får av veksthormoner ikke lar seg reversere, til tross for at man har sluttet. 

– Har man fått skader, for eksempel på hjertet, har man skaden for resten av livet. Bruk av veksthormoner er forbundet med en serie bivirkninger som kan gi livsvarige effekter, slik som diabetes type II, høyt blodtrykk og økt kreftrisiko, spesielt i mage og tarm. Man kan få leddsmerter, muskelsmerter og økt svetting. Særegent er også økt mellomrom mellom tennene som følge av kjeveforandringer. 

Ifølge Dopingtelefonen, en hjelpetelefon for mennesker med dopproblematikk, er det flest unge menn i alderen 17-20 år som ringer for å få hjelp. Mange forteller at de startet med doping for å få drømmekroppen, men at de nå sliter med bivirkninger. Det var drømmen om Brad Pitts slanke og muskuløse kropp som lokket dem i fella.

 

Jenter bruker veksthormoner

Det er ikke bare guttene som ønsker muskler. Dagens jenter vil ikke bare være tynne, de ønsker å ha definerte muskler. Dermed begynner også mange jenter med veksthormoner. 

Jenter og veksthormoner

Også jenter bruker veksthormoner. Det de ikke tenker på, er at veksthormoner også får indre organer, som hjertet, til å vokse. Det hender at ungdom får hjerteinfarkt av doping. Foto: www.colourbox.com

En britisk studie viser at nesten en tredjedel av unge kvinner ville ha byttet bort ett leveår mot å få en perfekt kropp. I tillegg ville ti prosent vært villige til å bytte bort fem år mot idealkroppen, og to prosent ville gladelig ha ofret opptil ti år, melder livescience.com.  

Norsk helseinformatikk opplyser om at i Sverige økte antall jenter som bruker anabole steroider med nesten 50 prosent bare i løpet av et halvt år, og at norsk ungdom helt ned til 13-14 årsalderen tar kontakt med Dopingtelefonen på grunn av problemer med doping. 

– Veksthormoner er proteiner som stimulerer til økt proteinsyntese i kroppen og vekst av muskelceller. Det brukes mye i kroppsbyggingsmiljøer, ofte sammen med anabole steroider i kombinasjon med proteinpulver og aminosyretilskudd. Ved store mengder har det vært rapportert at dette kan føre til binding av magnesium i kroppen, og man kan få kramper og gå i koma, forteller Østerud. 

Det kan være lett å se at ungdom begynner med veksthormoner og anabole steroider, for både personlighet og kropp endrer seg. Et kjennetegn er store svingninger i humøret, og det er vanlig å bli aggressiv. Mange blir store på kort tid, og går opp åtte-ni kilo på noen få uker. Brukere kan også isolere seg for å fokusere på trening og kosthold.

 

Bekymrer treningsstudioer

Legemidler

illustrasjon: Sigurd Ovesen

 

Unges fokus på en perfekt kropp bekymrer nå også treningsstudioer i Norge. De registrerer at mange ungdommer har et sykelig forhold til kropp og trening. Det er ikke uvanlig med ungdom som trener hver dag, gjerne flere ganger per dag. 

­– Jeg blir kontaktet av personal på forskjellige treningssenter i Norge. De forteller at de er bekymret for noen av kundene sine. Før var de mest bekymret for folk med spiseforstyrrelser som hadde et sykelig forhold til kropp og trening, nå begynner de å bekymre seg for hvordan enkelte personer bygger opp kroppen, forteller førsteamanuensis Gunn Pettersen ved Helsefak, UiT. 

Hun har i flere år forsket på spiseforstyrrelser, også blant menn, og har nå gått i gang med en studie om folks forhold til perfeksjonisme. Hun ser at unge kan ha en overopptatthet av kropp, og de har ofte urealistiske og til dels sykelige kroppsidealer. Pettersen forteller at den ”nye” lidelsen blant gutter er megareksi. Mens en med anoreksi ikke blir tynn nok, blir en som har megareksi aldri stor nok. 

– Mat og trening er ikke alltid tilstrekkelig for å nå idealmålet, og da kan det være noen som tar den skumle snarveien ved å bruke anabole steroider for å få den størrelsen de ønsker. 

– Samfunnet i dag har et stort fokus på perfeksjonisme. Noen ganger kan det være bra å fokusere på alltid å gjøre sitt beste, men perfeksjonismen kan gå over til å bli sykelig og ødeleggende, avslutter Gunn Pettersen.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentarer er stengt.