Seksuell kreftfare

Skrevet av: Anika Mackenroth

Endrede sexvaner har ført til at både jenter og gutter i stadig større grad smittes av kreftfremkallende HPV-virus. Men foreløpig er det bare jentene som får vaksinen gratis.

vaksine.jpg (Bredde: 560px)
Hvert år dør 75-100 norske kvinner av livmorhalskreft. Men HPV kan også forårsake andre krefttyper som anal- og tonsillekreft. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

– Mange er opptatt av å prøve ut nye ting, det har kanskje med et ønske om å øke sin seksuelle kompetanse, sier Bente Træen, sexolog og professor i psykologi.

– Dessverre er folk ikke så flinke til å beskytte seg når de har oral- eller analsex, eller for eksempel munn til anus.

faktaboks_ny.jpg (Bredde: 180px)

 

Ikke bare livmorhalskreft

Forskning viser at humant papillomavirus (HPV) er ansvarlig for nesten 100% av tilfellene med livmorhalskreft. Men HPV kan også forårsake andre krefttyper. De siste årene har HPV-relatert kreft i endetarmen og i mandlene (tonsillekreft) hos menn økt betraktelig. 80% av analkreft, 50% av peniskreft og 24% av øre-nese-halskreft kan ifølge amerikanske forskere relateres til HPV. En direkte konsekvens av endret seksuell praksis og manglende beskyttelse, mener forskerne.

Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, opplyser at menn som har sex med menn har høyere risiko for å utvikle analkreft enn jenter har for å få livmorhalskreft.

I Norge prøver man å komme de farlige variantene av HPV til livs ved å tilby gratis vaksine til jenter i 7. klasse. Allerede er 64% av jentene født i 1997 vaksinert og man håper at tiltaket på sikt vil føre til en nedgang av krefttilfeller og til sterkt redusert spredning. Dette vil imidlertid ikke hjelpe menn som har sex med menn, eller som praktiserer litt mer utradisjonelle former for seksuell kontakt. Professor Ørjan Olsvik ved Institutt for medisinsk biologi (IKM), Universitetet i Tromsø, mener at gratis HPV-vaksine også bør tilbys til guttene.

– Guttene er ikke bare potensielle smittekilder for jentene, men de bør også vaksineres for sin egen del, mener Olsvik og legger til at det kan være vanskelig å forstå for jentene hvorfor ansvaret for å redusere spredning skal ligge bare hos dem.

 

– Ingen grunn til skepsis

Selv om man enda ikke har tilstrekkelig dokumentasjon på at vaksinen virkelig kan avverge kreft, viser forskningsdata så langt en markant nedgang av kreftens forstadier og av kjønnsvorter, forteller Sørbye. Han viser til omfattende dokumentasjon på at vaksinen ikke har andre eller verre bivirkninger enn andre barnevaksiner og kan derfor ikke se noen grunn til å la være å vaksinere guttene rutinemessig, noe som støttes av Ørjan Olsvik.

– Det er ingen grunn til å vaksinere bare én gruppe i samfunnet når vi vet at også andre grupper kan være smittebærere. Vi mener dessuten at guttene selv vil ha god beskyttelseseffekt av vaksinen, sier Olsvik.

 

Denne artikkelen er også publisert på uit.no/helsefak/nyheter.

 

Les også Ørjan Olsviks kronikk i Nordlys 04. oktober:

Fra Henriettas celler til kreftvaksine

 

Se innslag på TV2 Nyhetene 06. oktober:

Vil HPV-vaksinere gutter

 

Relaterte artikler:

Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen (nhi.no)

Status for HPV-vaksinasjon (Norsk Folkehelseinstitutt)

HPV-vaksine – myter og fakta (lommelegen.no)

Sannheten om HPV (lommelegen.no)

Oralsex knyttes til sterk økning av kreft (nhi.no)

Print Friendly, PDF & Email

Kommentarer er stengt.