Urinens hemmeligheter

Urinen din avslører deg, for den kan si mye om din helsetilstand, men visste du at urinen har vært nyttig opp gjennom historien?

Skrevet av: Elisabeth Øvreberg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Illustrasjonsfoto: Colourbox

I gjennomsnitt tisser du cirka 1-1,5 liter hver dag, forhåpentligvis i en lys gul farge. Tisser du mørkt, har du altfor lite væske i kroppen.

– Man tisser rett og slett for å kvitte seg med avfallsstoffer. Det er nyrene som lager urin ved å rense blodet. Dette skjer ved at det i små årenøster i nyrene filtreres store mengder væske fra blodplasma ut gjennom de små blodårenes vegger, og over i første del av et kanalsystem i nyrene. Væsken som filtreres består av vann med oppløste småmolekylære stoffer, slik at blodceller og store plasmaproteiner ikke filtreres ut av blodbanene i nyrene. I alt 180 liter væske filtreres ut per døgn til nyrenes kanalsystem. Nedover kanalsystemet suges etter hvert mesteparten av den utfiltrerte væsken opp igjen sammen med store deler av de stoffene som er oppløst i væsken. Det som går helt igjennom er det som blir utskilt som urin, sier professor Bjarne Østerud ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

 

Avslører dopingbruk

– Urinen avslører bruk av for eksempel EPO og veksthormoner, men med tanke på dopingkontroll er blodprøver mer effektive, sier professoren. Dette skyldes at dopingstoffene som fins i blodet, er svært fortynnet i urinen. For øvrig er det et problem at utøverne har lite urin å tisse ut etter en konkurranse. Dette er noe også Petter Northug har poengtert i bloggen sin der han skrev:

”Klokken 12:00 var det dopingkontroll. Går en del lettere på en fridag enn rett etter konkurranse. Ikke alltid lett å tisse med en kropp som er uttørket. Men det er en del av gamet.”

 

Hva er urin?

Så hvis urin kan avsløre doping, hva annet kan den brukes til?

Opp gjennom historien har urin blitt brukt til blant annet å farge klær og stoffer. Vikingene brukte spesielt morgentisset til menn for å lage blåfarge, og ifølge professor Ole-Petter Rekvig, brukte eskimokvinner urinen for å vaske håret. Dette var egentlig en fin løsning, de slapp å smelte vann, og selv om urin består av avfallsprodukter, er ikke væsken farlig. Noen har overlevd ved å drikke sin egen urin ved for eksempel tørke, mens andre drikker urinen sin frivillig fordi de tror det har en positiv effekt på helsa, men det er ikke noe Bjarne Østerud anbefaler.

– Det er ikke farlig, men jeg vil ikke anbefale det, smiler han og forteller at urin inneholder:

  • Urea, urinstoff som er nedbrytningsprodukt av proteiner
  • Urinsyre, sluttproduktet ved nedbrytingen av nukleinsyrer i cellerike matvarer og i døde celler i kroppens egne vev
  • Kreatinin, muskulaturens avfallsprodukt
  • Salter og organiske stoffer fra blodet

Professor Rekvig sier at man også kan se på urinen til folk om de utsettes for forurensning, for i urinen kan man finne igjen både tungmetaller og giftstoffer. Derimot avslører ikke urinen alkohol og promille. Da må man ta en blodprøve

 

Gult tiss

Med tanke på at urin er avfallsstoffer fra blod, er det kanskje rart at væsken ikke er mer rødlig i fargen. Men årsaken til at tisset er gult, er at når en blodcelle har blitt for gammel (cirka 120 dager), sprekker den, og hemoglobinet frigjøres i blodet. Der kan det ikke være, så derfor blir hemoglobinet brutt ned og spaltet til blant annet urobilin som binder et peptid (urokrom, et gult stoff) som skilles ut av nyrene og farger urinen gul.

Du kan faktisk se den samme gulfargen som du har på urinen din når du får et skikkelig blåmerke; først er det kanskje rødt, så blåner det, og kan gå gjennom stadier med både grønn og tissegul farge.


Fakta: Urin bekrefter graviditet og sykdommer

Hos legen er det ikke uvanlig å måtte ta en tisseprøve, noe som er spesielt vanlig blant gravide.  I første omgang kan prøven fortelle om kvinnen er gravid ved å se etter hormonet HCG i urinen. Hormonet produseres av det befruktede egget like etter at det har foretatt de første celledelingene og har festet seg i livmoren. Seinere må den gravide regelmessig sjekkes for om hun har proteiner i urinen – det er nemlig ikke bra, for det kan tyde på urinveisinfeksjon eller svangerskapsforgiftning.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentarer er stengt.