Våt og kåt

Kroppen er så fantastisk at hudpleiebransjen kopierer kvinnens vaginale væske for å kunne lage den beste håndkremen.

Skrevet av: Elisabeth Øvreberg

Illustrasjonsfoto: Colourbox

 

Det første fysiologiske tegnet på en kvinnes seksuelle tenning, er at det skilles ut væske i vagina – en væske som fungerer som glidemiddel for å gjøre samleiet godt og smertefritt både for mannen og kvinnen. Dette glidemiddelet inneholder noe som heter glycol og urea, og disse virkestoffene gjør skjeden glatt og fuktig.

Så når kroppen allerede har laget et utmerket og naturlig fuktighetsmiddel, hvorfor finne opp noe nytt? Det har nok mange produsenter av blant annet håndkrem undret seg over, for hvis du leser på innholdsfortegnelsen i fuktighetskremen din så finner du nettopp disse fuktighetsgivende ingrediensene.

– Både glycol og urea brukes i håndkrem, for det er svært bra for huden, sier patolog og overlege Sveinung Sørbye ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Han forteller at det er veldig viktig at en kvinne blir våt når hun er kåt, for fukt i skjeden gjør samleiet smertefritt. Også mannen har de samme fuktighetsgivende stoffene i sin precome, altså i væsken som kommer ut av penis ved opphisselse – før selve utløsningen.

 

”Motorveislim

Sørbye forteller at saften kvinner skiller ut når de er kåte har en fabelaktig egenskap til. Den kan nemlig være til stor hjelp for sædcellene. For når det eneste en sædcelle ønsker er å komme seg raskt frem til egget slik at en befruktning kan skje, er det godt å få litt hjelp på ferden.

– Folk tenker på kvinnens skjede som et rør, men egentlig er den jo klappet sammen, så rundt eggløsning endrer væsken seg. Det blir som et ”motorveislim” som hjelper sædcellene å svømme raskt, forteller Sørbye.

 

Kvinner tennes raskt

Det finnes forskere som er kjente for sin forskning på kvinners safter. Amerikanerne William H. Masters og Virginia E. Johnson er spesialister i feltet. De analyserte de seksuelle reaksjonene til flere hundre forsøkspersoner, og påviste at kvinner kan starte væskeutskillelse så tidlig som 10 til 30 sekunder etter at den seksuelle stimuleringen har begynt. Seksuelle tanker eller synsinntrykk kan være nok til å starte denne reaksjonen. Væsken utskilles hovedsakelig fra selve slimhinnen i vagina ved at blodgjennomstrømningen øker. I tillegg utskilles det væske fra kjertler (de Bartholinske kjertlene) som ligger ved vaginalåpningen.

Masters og Johnson beskriver den vaginale smøringen som ”små svetteliknende dråper” som oppstår langs veggene i vagina. Ved stigende seksuell opphisselse kan hele innsiden av vagina bli dekket av denne væske.

 

Kvinner som ejakulerer

Betty Dodson, en amerikansk sexspesialist, har forsket på kvinners orgasmer og ejakulasjon. Hun har undersøkt den væsken som kommer ved ejakulasjonen og det viser seg at denne ligner mannens væsker, og ikke urin, som mange har trodd. Væsken kommer fra kjertler som sitter mot urinrøret, på innsiden av skjeden, som gjennom god nok stimulering vil skille ut en væske.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentarer er stengt.