Praksisprosjekt ved Bjerkvik Tekniske Versted

Mitt navn er Jørgen Aslak Stensrud Nilsen og kommer fra Kåfjord kommune i Nord-Troms. Jeg har valgt å gjennomføre min praksisperiode ved Bjerkvik Tekniske Verksted (BTV).

clip_image002

BTV er en del av Forsvarets Logistikkorganisjon/ Tungt vedlikehold (FLO/TV). Anlegget ligger i Bjerkvik i Narvik kommune, og har i overkant av 100 ansatte. Bedriften produserer og utvikler materiell for forsvaret, og leverer tjenester innenfor kjøretøy, våpen, optikk og elektronikk.

Praksisperioden

Praksisperioden min her har i all hovedsak handlet om ombyggingsprosjektet av M113A2.

clip_image004

M113 er et beltegående pansret personellkjøretøy (APC) fra USA som nå moderniseres, og denne versjonen, M113F3, er best i verden i sin klasse.

F3-versjonen kommer i 6 utgaver:

* NM201 Ildledelsesvogn (bildet)

* NM200 Ambulansevogn

* NM202 Ledelsesvogn

* NM196 Hjelpeplassvogn

* NM205 Stormingeniørvogn

* NM215 Javelin- / Transportvogn

Utgaven jeg har deltatt på er NM196 Hjelpeplassvogn, et ”mikro-feltsykehus” som skal yte umiddelbar hjelp bak linjen.

 

Ombygging av F3

Basisoppgraderingen på F3 består i nytt understell, gummibelter, power pack (motor og girkasse), aircondition, varmeanlegg og ballistisk- og minepansring (spall-liner). Utover dette blir vognene utstyrt med det nyeste innefor elektronikk, våpen eller medisinsk utstyr, alt etter hva utgavetypen fordrer.

Engineeringdelen av dette ombyggingsarbeidet består i å lage arbeidsbeskrivelser med tilhørende tegninger for montørene, plukklister for lageret og innkjøp av deler og materiell. Den prosessen jeg har vært mest involvert i til nå er tilpassing av dokumentasjon, samt kvalitetssikring av denne. I praksis betyr dette at man samkjører prosjekttegningene med arbeidsbeskrivelsene og plukklistene, og gjør endringer dersom planene ikke samsvarer med den virkelige vognen eller mekanikernes erfaringer. Et veldig viktig element i denne prosessen er å sørge for at dokumentasjonen er universell, slik at den blir gyldig for alle vognene i produksjonsrekka – så ikke det samme problemet vil oppstå på nytt.

 

Mine inntrykk

På BTV har jeg hatt en unik mulighet til å kunne følge et produkt – fra 3D-modell til ferdig maskin, og jeg har fulgt produksjonslinja, fra vognskallet ankommer BTV til vogna kjøres ut for testing i marka rundt Bjerkvik. Dette har vært utrolig lærerikt, både fra et produksjonsteknisk og fra et logistisk/prosjektledesesperspektiv., og jeg er meget fornøyd med å ha fått lov til å gjennomføre praksisprosjektet mitt her ved BTV.

Bildene er lånt fra http://www.mil.no/flo/btv

Leave a Reply