Praksisprosjekt hos Saltdalshytta AS

imageMitt navn er Nedim Botic og jeg kommer fra Røkland i Saltdal kommune. Jeg går 3.året Industriteknikk. I forbindelse med praksisperioden har jeg vært så heldig å få være hos Saltdalshytta.

Saltdalshytta

Saltdalshytta A/S er Norges største hytte produsent og leverer ca. 400 hytter årlig. Fabrikken er lokalisert på Rusånes i Saltdal kommune, det er ca 75-80 ansatte i bedriften. Nylig kjøpte de Røros hytta og ekspanderte dermed inn i markedet for laftede hytter.

De produserer alle hyttene sine i elementer og gjør dette i et automatisert produksjonsbånd som er styrt av CNC – maskiner. Dette er en ny og mer effektiv måte å produsere hyttene på og maskinene skal bidra til å øke kvaliteten og effektiviteten på arbeidet og det endelige resultatet.

Min oppgave

Jeg har jobbet med CNC – koding, HMS, vedlikehold og som operatør av maskinene. CNC – kodingen var noe nytt som jeg ikke har hatt erfaring med til nå, men var forholdsvis interessant. Jeg har vært med på vedlikeholdsarbeid av maskinene, vi skiftet slitedeler, kalibrerte og sjekket maskinene. Bedriften har som tidligere nevnt 4 forholdsvis nye CNC – maskiner som brukes til å produsere hyttene. Jeg har jobbet som operatør på hver av de maskinene og styrt produksjonen, ca. 1-2 dager ved hver maskin. Jeg har vært med på produksjons, vedlikeholds og vernemøter.

Oppsummering

Praksisperioden er et obligatorisk fag som er en unik mulighet til å få innblikk i hvordan en ingeniørs hverdag fortoner seg. For min del har det vært lærerikt i forhold til å forstå arbeidsoppgavene og utfordringene som en arbeidsdag kan by på. Forståelsen for ulike prosesser er større. Som for eksempel produktutvikling, behovet for kontroll, vedlikehold, HMS og logistikk som må til for å få et ferdig produkt.

Leave a Reply