Prosjekter – Stian Eilertsen

Mitt navn er Stian Eilertsen. Fortiden studerer jeg Ingeniørdesign ved Høgskolen i Narvik. Før jeg begynte å studere tok jeg fagbrev som industrimekaniker ved Lorentzen hydraulikk som ligger i Lofoten.

Grunnen til at valget falt på Ingeniørdesign er siden jeg elsker å skape og det å være kreativ, noe som jeg forøvrig syns HiN er veldig flinke til å tilrettelegge for.

Under bachelorgraden var det mye nyttige fag innenfor produktutvikling og prototyping, det var hær min interesse virkelig fikk en boost. Nå på master blir det og komme en god del flere fag som blir veldig nyttige under framtidige prosjekter. Under et fag som heter Produksjonsteknikk 2 fikk vi frie tøylet til å finne på et produkt, dette produktet skulle da tas fra idestadiet helt til en prototype.

Mitt valg av prosjekt ble noe innenfor et tema som er høyst relevant under studiet: Øl! En av de beste opplevelsene man kan ha er en iskald øl mens man tar en varm dusj, men gang på gang hadde det vist seg at man ikke hadde en bra plass å sette boksen i fra seg i dusjen.

Jeg valgte å løse dette med og produsere en øl holder, med kapasitet for to bokser (vinglass passer og godt) Bilde under er en Ideskisse i form av en CAD modell. Når denne skissen ble utformet var tanken at man skulle produsere holderen ved hjelp av resinstøping (plaststøping)

clip_image002

Plasten som skulle brukes var en to-komponent resin, dette var slik at man skulle få tid til å fylle hele formen før resinen begynte og herde. Formen ble produsert i en av skolens 3 3D-printere, denne typen 3D-printer benytter seg av et tynt lag med sand som blir fordelt over en plattform. Så går det et skriverhode over plattformen og legger igjen et tynt lag med lim som binder sanden sammen. Plattformen blir senket og prosessen gjentas, slik blir en modell bygd opp over flere lag.

clip_image004

Alle formene ble produsert med en tanke på at det skulle gå ant med gjenbruk, men her oppsto et kjempeproblem, det viste seg at for å få plasten til og slippe må man ha en veldig glatt overflate.

clip_image006clip_image008 clip_image010

Etter mange mislykkede forsøk ble det ble bestemt at dette ikke var mulig å få til på den korte tidsfristen som var, dette resulterte i at produksjonsmetoden ble endret til og hellet bruke en CNC styrt fres for å skjære ut alle delene. Det viste seg å være en tidkrevendeprosess, men sluttresultatet var det ingen ting å utsette på.

clip_image012clip_image014

Under Bacheloroppgaven min ble det kjøpt inn en 3D-printer av typen Lulzbot, dette er en printer av typen ekstruderingsprinter, detter er og et verktøy som studentene får benytte til prosjekter man måtte ha både i og utenfor skoletid.

clip_image016

clip_image018Et lite testprosjekt jeg har fortiden hvor jeg benytter denne 3D-printeren er en klokkeholder til speilet mitt. Dette er slik at jeg har en plass og oppbevare klokkene mine, samtidig som at det ser pent ut. En veldig stor fordel med slike typer 3D-printere er at produksjon av prototyper går veldig greit, og man sparer veldig mye tid og penger. Om man ser på bildet av holderen er det klart at man ikke har direkte vakkert produkt, men konseptet er bevist. Nå kan jeg hive meg rundt i CAD og gjøre de endringene som trenges for at man skal få det beste av både funksjonalitet og estetikk.

Andre prosjekter som fortiden er aktiv er et til øl prosjekt, dette prosjektet har ett litt bredere fagspekter i seg, med blant annet programmering og elektronikk i tillegg til maskinering. Prosjektet er en øl kjøler, kjøleren skal bruke 5 peltier elementer til å kjøle ned vesken i boksen fra 24 til 4 grader i boksen fra 24 til 4 grader på rundt 3 minutter.

Høgskolen har mye tyngre verktøy for maskinering som dreibenk og fres, dette er verktøy som studenter kan benytte seg av om man har fått nødvendig opplæring

clip_image020

clip_image022

For å kjøle ned boksene mest mulig effektivt har jeg dreid en hylse som har en toleranse på noen mm slik at boksen kan sli lett inn, selv om beholderen krymper litt under kjølingen. Det at man får tilnærmet lik 100% kontaktflate er ganske viktig under kjøleprosessen, men grunnet kondensering av luften rundt boksen er teorien at man skal få en vannhinne som sørger for dette.

Rundt hylsen blir det frest inn 5 spor hvor peltierene skal monteres. For og styre strømmen til elementene skal det brukes en microcontroller av typen Arduino Uno. Detter er slik at man får en av og på bryter, samt at man klarer å regulere effekten man kjører elementene med.

clip_image024

clip_image026

Et av målene som er satt er at man skal få bygd inn microkontrolleren, samt heatsinkene som skal transportere varmen. Men dette er da ting som blir tatt i andre omgang, etter man har et fungerende produkt som har en ønsket virkningsgrad. Dette er da så langt jeg har kommet på kjøle prosjektet per i dag, men håper å få klemt inn noen timer med arbeid i ukene som kommer.

Jeg vill runde av dette lille innlegget med og takke alle foreleserne og labb ingeniørene som er på maskinavdelingen som har veldig veldig stor tålmodighet når det kommer til dumme spørsmål til alle døgnets tider.