Høgskolen satser for å utdanne næringslivet i Nord-Norge

Det er nødvendig å være smart for å overleve internasjonalt når markedene ligger langt unna.
Av  Fritz Hansen, Fremover

Med det som bakteppe, har Høgskolen i Narvik investert tre millioner i en såkalt femakset fres.

Enmannsfabrikk
Den kan programmeres til å maskinere svært avanserte produkter, av nesten alle slags materialer, og med stor presisjon.
– Små- og mellomstore bedrifter (SMB) er ryggraden i næringslivet. Sammenlignet med Europa, er de norske SMB’ene nærmest som mikrobedrifter å regne, sier Wei Deng Solvang som programområdeleder på Høgskolen.
– Og med et næringsliv som ligger langt fra markedene, og med relativt kostbar arbeidskraft, er det de smarte løsningene som må berge «mikrovirksomhetene» i Europas ytterkant.

Nisjeprodukt
Med femakset maskinering, kan nisjeproduktene lages, og produksjonen kan omstilles raskt slik at det er relativt enkelt å lage små serier.
Da styreleder Åge Danielsen, – tett veiledet av forsker Gabor Sziebig, og i nærvær av blant andre Solvang, rektor Arne-Erik Holdø, de andre styremedlemmene og andre interesserte – foretok den offisielle åpningen av nyinvesteringen, fikk han gjøre en siste finpuss av et turbinhjul til et småkraftverk.
Motto for anledningen var «vi utdanner fremtiden».

Ønsker samarbeid
Wei Deng Solvang forteller at høyskolen ønsker samarbeid med det lokale næringslivet, og kan også påta seg forskningsoppdrag, sette mindre serier i produksjon – og selge i dem samarbeid med bedrifter.
– Vi utelukker ingen ting så lenge det bidrar til forskning og utdanning, og er innenfor vår kapasitet, sier Solvang.

Leave a Reply