En film kan ses gjennom mange ulike briller: selve storyen, det tekniske og måten filmen er laget, de psykologiske problemstillingene som belyses, samfunnspolitiske konsekvenser beslutninger har på menneskeliv, eksistensielle spørsmål og hvordan dette belyses gjennom narrativene til menneskene filmen sentrerer om. Tolkningsverktøyet er vår egen oppmerksomhet og refleksjon over det som regisørene har brukt for å fremme sine poeng, stemning, filosofi, psykologi, politikk etc. Bilder som henger på veggen, bøker som ligger på et bord eller leses av noen, musikk som spilles og reklame på en trailer som kjører forbi; ingenting av dette er tilfeldig – det er for å underbygge budskapet. Da må vi også se bak selve handlingen – og filmen får flere lag og blir enda mer interessant!
Dette er også psykologisk arbeid i et nøtteskall – når psykologen møter et menneske i terapi søker den å se etter de lagene, og lytter til deres narrativ om seg selv og sitt liv. Hvordan regisserer de seg selv i verden? Hvilke scene spiller de på i sitt liv, og er de statister eller hovedpersonen? Og hvem spiller de mot?
IPS filmseminar viser filmer med ujevne mellomrom der vi drøfter filmen fra ulike faglige vinkler: innholdet, regien og skuespill. Vi ser med andre ord med våre faglige briller og gjennom vår personlige interesse for film 🙂
Filmen vises på UiTs egen lille kinosal og salen tar maks 32.
Faglig ansvarlig for IPS filmseminar er: Eva T. Næss, Tove I. Dahl og Geir F. Lorem. I planleggingskomiteen sitter i tillegg psykologstudent Sigurd E. Trondsen og representanter fra PSYforeningen og Psybert.