3 damer og 1 mann står i sirkel rundt kameraet og varmer opp til å spille Boksen går i parken
Skjermbilde fra 360-videoen om Boksen går

Boksen går – nå som 360-video!

Bloggposten ble først lagt ut på FutureLab.

Forrige uka hadde nettverket Fremtidens klasserom i lærerutdanningene en samling ved det nyåpnet Undervisningsverkstedet ved Universitetet i Agder. Samlingen hadde video som tema, og vi skulle bruke tiden vår til å lære mer om video som læringsverktøy og produser en video selv. Dette ble en gyllen mulighet for meg å jobbe videre med 360-video som et ledd i arbeidet mitt med virtuell virkelighet (VR).

Resultatet ble en kort 360-video som handler om barnehageleken Boksen går.

Hva?

Med 360-video mener man et sfærisk opptak slik at man kan se rundt i hvilken som helst retning mens videoen spiller av. Google Street View er satt sammen med 360-bilder.

Den beste måten å se på et 360-video er med et headsett. Du kan sette mobilen i headsettet og bruke den som avspiller. Eller du kan bruke et PC- eller spillkonsollbasert VR-headsett. Resultatet er det samme – du befinner deg i scenen som om du hadde stått der mens den foregikk.

Hvorfor?

På samlingen fikk vi som sagt en oppgave om å lage en video. Gruppen min ville demonstrere to ting: en konkret situasjon som kunne brukes som opplæringsvideo (i dette tilfellet Boksen går) og hvordan en 360-video kan demonstrere en komplisert situasjon på en annen måte enn vanlig video. 360-video sett i et headsett gir deg en nærhet til situasjonen. I videoen skjer det ting i alle retninger. Se gjerne på videoen vår flere ganger og følg med en person om gangen eller selve boksen,

Å bygge 3D-modeller og animasjoner er tidskrevende. Men å lage en 360-video trenger ikke å være noe særlig komplisert eller dyrt å få til. Tidligere lagde jeg en omvisningsvideo i 360. Siden videoen er kort valgte jeg å lagde hele i én klipp. Hvis jeg var misfornøyd tok jeg den opp på nytt heller enn å bruke mye tid på post-produksjon. Siden det kan være relativt lett å lage 360-videoer betyr det at det er skalerbart. Bare tenk på hvor mange filmer med mobil mens før bli film kun lagd på dyre produksjonsstudioer. En lav terksel betyr at faglærere og studenter kan enkelere ta det i bruk til å presentere fag og erfaringer (eller bare lek).

Hvordan?

For tiden bruker jeg en Insta360 One X. Den tar opp film i høy oppløsning og (den beste delen) har vanvittig bra bildestabilisering. For å se hvor bra stabiliseringen er, se på denne videoen fra en skitur tidligere i vår. One X kan styres fra en egen app på mobil. Det er kjekt hvis man vil ta et bilde uten å være i bildet selv.

For å lage filmen om Boksen går ønsket vi å eksperimentere med både statisk video (vanlig kamerastativ) og der kameraet var i bevegelse (selfiestangen til Insta360 kan bli 3m lang). Jeg synes at bildestabiliseringen er bra nok til at man ikke blir kvalm av at kameraet beveger på seg.

Post-produksjonen foregikk i Premiere Pro. Insta360 har en egen redigeringsprogram, men funksjonaliteten er nokså begrenset. One X har egne filformatter – så du må eksportere bilder og videoer via appen på mobil, Insta360 Studio eller Premiere Pro (med Insta360 plugin) for å kunne ha en format som kan legges ut på YouTube, Facebook eller tilsvarende.

Videoen ble lagt ut på YouTube slik at den kan sees på mobil (dra med finger, flytt på mobil, eller bruk headsett) eller i et VR-headsett i YouTube VR-appen.

Refleksjoner

Dette var et godt eksperiment i hvordan det kan fungere å klippe sammen 360-filmer, legg på voiceover, osv. Post-produksjon kan være tidskrevende, og vi ville gjerne brukt enda mer tid på produksjonen. Hvis det er et poeng at studentene skal lære seg videoproduksjon er det absolutt verdt det. Også for å heve kvaliteten på filmen. Samtidig er jeg også glad i “quick and dirty” produksjoner som er helt greit uten å være tidskrevende å lage (én klipp, kort varighet).

Jeg er glad i 360-video. Jeg liker nærheten jeg føler til situasjonen når jeg ser på filmen i et headsett. Dessuten er det artig med å leke med et nytt format.

Hva skjer videre?

Jeg leter etter et godt verktøy for å lage interaktive 360-videoer. For eksempel til “choose your own adventure” type filmer som kunne brukes til situasjonstrening. Hvis du har tips, si gjerne ifra!

Comments are closed.