Man bruker fingeren for å tegne i PowerPoint på et klasserom på campus

Digital håndskrift på campus og på kontoret

Mange fagansatte spør for tiden om hvordan de kan gjennomføre digital undervisning. Spørsmålene handler ofte om å kunne ha en digital whiteboard for å kunne tegne/skrive mens de underviser i Zoom/Teams. Det finnes så mange varianter at dette er vanskelig å skrive en brukerveiledning om, men under er mitt forsøk. Se gjerne videoene nederst.

Er du en som liker å skrive på tavle mens du underviser? Hva gjør du da når undervisningen blir digital?

I stedet for å skrive på en whiteboard eller krittavle, kan du skrive på en interaktiv skjerm eller nettbrett. Sånn digital håndskrift kan anvendes når du lager videoopptak, live strømmer undervisning fra et auditorium, eller underviser på et nettmøte i Zoom, Teams eller Skype for Business. Når det gjelder digital håndskrift, finnes det mange veier til Roma. Hvilken prosess du velger vil være avhengig av utstyret du har tilgjengelig og hvilken programvare du foretrekker å bruke.

Først, programvare. Det finnes mange programvare som kan brukes for å tegne digitalt.

  • Den mest tilgjengelige for UiT-ansatte og studenter er PowerPoint. Fordelen med å bruke PowerPoint er at du kjenner programmet fra før, kan tegne opp på eksisterende PowerPoint-presentasjoner og trenger ikke å lage alt fra bunnen. Underviser du i Zoom eller Teams, kan du dele skjermen med PowerPoint-presentasjonen og tegne på den mens du underviser. (Se eksempelvideo under.)
  • Zoom og Teams har begge innebygde funksjoner for en digital whiteboard. Fordelen med disse er at du og studentene kan tegne i lag på samme whiteboard.

Og så et par ord om den fysiske dingsen du skriver på.

  • UiT har interaktive skjermer på flere undervisningsrom. Noen er store og er montert på veggen, mens andre er vanlig skjermstørrelse og står på podiet. Hvis rommet er “Skype-enablet” betyr det at du kan koble opp til et nettmøte og bruke den interkative skjermen i rommet som digital whiteboard i nettmøtet. Ta kontakt med Orakelet hvis du lurer på hvor du kan finne undervisningsrom med interkative skjermer i nærheten av deg.
  • Alternativt kan du bruke et nettbrett som digital whiteboard. Dette egner seg hvis du underviser hjemmefra. Du kan drive hele nettmøtet i Zoom eller Teams fra nettbrettet ditt. Alternativt kan du bruke koble opp til nettmøtet fra både datamaskinen din og nettbrettet samtidig. Dette gjør at du kan bruke nettbrettet som digital whiteboard og datamaskin til mikrofon, webkamera, se studentene, chat, osv. (For eksempel på det sistnevnte, se videoen under.)

Ta kontakt med Orakelet for individuell veiledning om utstyret du har tilgjengelig og programvare som egner seg til ditt bruk.

Eksempelvideoer:

Smittevern

Desinfisering av touchskjermer krever spesifikke rengjøringsmidler og -rutiner. Derfor vil desinfisering bli utført av renholdspersonell.

Det du kan gjøre når du bruker en touchskjerm på et undervisningsrom er:

  • Vask hendene først
  • Bruk en touchpenn. Noen skjermer har egne touchpenner. Ikke ta på skjermen med fingeren din
  • Vask touchpennen etter bruk med en våtserviett

Comments are closed.