Vandreutstillingen begynner å ta form!

Vandreutstillingen til IMMKvens forskningsprosjekt begynner så smått å ta form. I utstillingen fremvises forskningsfunn og dialoger fra feltarbeidet.

Utstillingen ønsker å tilbakeføre kunnskap, og videreføre samtalen med – og i de miljøene og aktørene som har delt sine erfaringer og fortellinger med oss.

I IMMKven-utstillingen vil besøkende bl.a. vil få møte never. Foto: Kristin Nicolaysen

Vi har nettopp tatt en tur til Storslett for å se på noe av materialene som tas i bruk i utstillingen, og kan røpe at besøkende bl.a. vil få møte never. Never har vært et viktig materiale å bruke på ulikt vis i den lokale byggeskikken, og er en bærekraftig og fornybar ressurs.

Materialen har egenskaper som gjør den vanntett, og den egner seg derfor særlig godt på takkonstruksjoner. Ved uttak og flekking av never, må man passe på å kun ta det ytterste laget slik at selve basten inn mot stammen ikke skades.

Mye av kunnskapen om det kvenske i dag er immateriell, og krever overlevering mellom generasjoner for å holdes i hevd. Kunnskapen er dermed videreført gjennom praktisk arbeid, det må prøves og utøves for å lære det.

Kunnskap om byggemateriale er eksempel på immateriell kulturarv, der høsting og bruk av material er sterkt knyttet til stedsspesifikke naturpraksiser.

Valg av material til kulisser som brukes i vandreutstillingen kan på denne måten formidle mer enn å være bakgrunnselementer for å presentere tekst/bilder/lyd/video.

I arbeidet med utstillingen prøver vi å ha et blikk for slike praksiser som bidrar til å løfte frem kunnskap om håndverk og håndarbeid.

Samtidig tar vi oss friheten i utstillingen til å bruke praksisene i nye former og konstruksjoner.

Inspirasjonen til formen som neveren er skjært ut av, er bl.a. hentet fra dråpeskiferen. Denne typen skifer formet som dråper, er lagt i et mønster der alle bitene bidrar til å gjøre taket tett. Avrundingen nederst på formen gjør konstruksjonen robust mot uvær der regn renner fortere av.

«Det er spennende at vi mikser forskjellige materialer. Kan bli fint, og kan bli grusomt. Gjenbruk har sjarm og materiale har en historie å fortelle. Og det er gullegodt selv om det ser slitent ut.» Bjørn Tore Josefsen

Med oss i utformingen har vi blant annet kunstner Åsne Kummeneje Mellem og håndverkerne Bjørn-Tore Josefsen og Hans-Erik Olsen ved Nord-Troms museum.

Med oss for å utforske hva som er gode grep og formidlingsteknikker å bruke i utstillingen, har vi med formidlerne fra de mange visningsstedene utstillinga skal vandre: Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, Nord-Troms museum i Nordreisa, Alta Museum, Kvensk Institutt i Børselv og Vadsø museum -Ruija Kvenmuseum i Vadsø.

Utstillingen åpner i januar 2022 i Tromsø.

Bjørn Tore Josefsen er en av håndverkerne som bidrar i å gi vandreutstillingen form. Han synes det er spennende å mikser forskjellige materialer i utformingsprosessen. Foto: Kristin Nicolaysen

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *