Forundring under universitetet

Skrevet av Snorre Johannessen

«A Slow Regard of Silent Things» er en bok skrevet av Patrick Rothfuss, og utgitt høsten 2014. I USA, hvor forfatteren er fra, ble boken utgitt av DAW Books. Boken er må sies å være en fantastisk novelle, men dette er mest på grunn av universet hvor boken tar plass.

Dette er Patrick Rothfuss tredje bok satt i Tamerant. De to foregående bøkene hans, «Vindens navn», og «En vis mans frykt», tilhører Kongedreperkronikken, en planlagt triologi i dette fantastiske universet. Selv om dette er den tredje boken satt i dette universet tilhører ikke boken trilogien. Den fremmer heller ikke historien som blir fortalt i Kongedreperkronikken, til tross for at den tar for seg en av karakterene i dette universet, Auri.

Det første som møter deg når du åpner boken er en advarsel fra Patrick Rothfuss til leseren. «Dette er ikke en vanlig bok». «Om du ikke har lest mine bøker før les heller de andre først». Dette er noe han gjør med god grunn. Auri, som boken følger, er en karakter som fremstår i Rothfuss andre verk som mystisk og merkelig, men også som noen som sliter med psykiske problemer. Det er tross alt en grunn til at hun har laget seg et hjem under universitet hvor mye av handlinger tar plass i «Vindens navn» og oppfølgeren.

Dette er ikke en bok som tar oss med på heseblesende eventyr. Boken følger Auri gjennom hennes daglige foretakelser. Patrick Rothfuss leker seg med fortellerteknikk og beskrivelser som både drar inn leseren, men som også utfordrer oss. Av og til må jeg spørre meg selv: Hva er det nå egentlig han beskriver her? Siden vi følger Auri i et førstepersons perspektiv er dette nok meningen. Hennes forståelse av verden rundt seg og hvordan hun forholder seg til den skal utfordre leseren til å tenke på ting vi tar til for gitt, men som ikke alle kan ta for gitt.

På sine 159 sider er ikke boken veldig lang. Rothfuss har forklart at dette var egentlig en novelle som vokste og vokste til det var en liten bok. Resultatet er en fantastisk, men uslepen diamant. Da jeg har lest hans foregående bøker er nok min kunnskap om Auri påvirket av møtene med henne i de bøkene. Jeg kan ikke se bort ifra at dette har hjulpet å gi kontekst og dybde til historien. Noe som gjør at jeg anbefaler boken på det varmeste, men anbefaler å følge Patrick Rothfuss råd om å starte med hans første hovedverk før man leser denne boken.