Bokanmeldelse av Genesis: En litt utenom det vanlige sci-fi thriller

Skrevet av Martin Bakke Mikalsen

En ettermiddag da jeg var innom ark på Nerstranda for å kjøpe nye notatbøker la jeg merke til en bok i hyllene som trakk oppmerksomheten min. Det var en bok med svart omslag, ansiktet til en ape tittet ut på meg med et undrende blikk. En robothånd holder over haken til apen, noe som ga den et undrende uttrykk. Videre så jeg opp på tittelen til boken “Genesis”. Jeg er av den tanken at om man velger en tittel bestående av kun ett eneste ord, så lyser det selvtillit fra forfatteren. Dette var nok til å selge meg boken.

Boken er skrevet av Bernard Beckett og er på den nette størrelsen av 136 sider. Handlingen
er satt i framtiden hundrevis av år fra nå, men mye av historien omhandler slutten av
2000-tallet, kort tid etter mesteparten av menneskeheten er gått under. Historien er delt i to deler. Anaximander som er i eksaminering hvor hun forteller om eksamens temaet sitt, livet til Adam Forde, og besvarer spørsmål fra de tre sensorene. Meste parten av handling skjer i tredjeperson rundt Adam Forde, men historien vil pause fra tid til annen når sensorene stiller Anaximander spørsmål om hennes tolkning av det vi får lese. Dette bidrar til at vi som lesere lærer mer om omstendigheter og hendelser rundt historien.

Hoveddelen av fortellingen skjer etter Adam havner i arrest og det bestemmes at han skal brukes som samtalepartner for en intelligent robot ved navn Art. Forskerne som arbeider på  robotene har ikke lyktes med å programmere en nyansert moralsk forståelse hos robotene. De vil dermed forsøke å gjøre dette slik at Art kan lære selv, slik som mennesker. Dermed blir det flere diskusjoner og krangler mellom Adam og Art, hvor Adam flere ganger argumenterer for hvorfor tankene til en maskin ikke er som tankene til et menneske.

Gjennom boken har de flere samtaler og krangler som går innom temaer om
menneskelighet, sjel, fri vilje, identitet, evolusjon og ideér. Personlig ville jeg anbefalt
boken til ungdom og oppover. Det er en relativt kort og interessant historie som går
innom flere filosofiske spørsmål som kan stimulere til tanker om fremtiden.

Kilder:
[Cover til den norsk oversatte versjonen av Genesis]. Hentet fra
https://www.cappelendamm.no/sek-asset/products/9788202291587.jpg?w=360

[Exempel bilde av en Turing test]. Hentet fra
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Turing_Test_version_3.pn
g/220px-Turing_Test_version_3.png