En brennende suksess

Skrevet av Håkon Renna Eilertsen

Fahrenheit 451- Ray Bradbury

«It was a pleasure to burn. It was a special pleasure to see things eaten, to see things blackened and changed. With the brass nozzle in his fists, with this great python spitting its venomous kerosene upon the world, the blood pounded in his head, and his hands were the hands of some amazing conductor playing all the symphonies of blazing and 5 burning to bring down the tatters and charcoal ruins of history.»
Utdrag av bokens åpning

Fahrenheit 451 er skrevet av Ray Bradbury og utgitt i 1953, bare fire år etter 1984 av George Orwell. Historien er plassert i en dystopisk fremtid, hvor frie tanker og ikke minst litteratur er mislikt og ulovlig. Hovedpersonen, Guy Montag, er en brannmann som har som jobb å svare på alarmer som tilsier at det er funnet bøker som må brennes. Dette er en direkte referanse til den berømte tittelen, som er det antallet grader hvor papir tar fyr.

Montag føler seg ensom, utilpass og tilmed uten de riktige ordene til å beskrive sine følelser i et samfunn hvor menneskene ikke lenger virkelig kjenner hverandre, naboen, eller i den forstanden: noe som helst. Han møter en jente ved navnet Clarisse McClellan, en uortodoks, lunefull og nysgjerrig person som foretrekker å spørre hvorfor istedenfor hvordan. Sjefen hans, Beatty, en mann som pleide å hengi seg til bøker før i tiden, blir mer og mer mistenkelig ovenfor Montags medlidenhet ovenfor mennesker som ønsker å dø fremfor å leve i en verden uten bøker. Hans kone Mildred er en skygge av en person, som Montag føler han har de minste kjennskap til.

Fahrenheit 451 ligger i den kategorien bøker som oftest omtales som «bøker du MÅ lese». Skrevet på 18 dager i kjelleren til et bibliotek har Ray Bradbury invitert oss inn i en verden hvor meninger, fri tenkning og uortodokse oppførsel er sett ned på, hvis ikke strengt tatt ulovlig. Det tok ikke lang tid før Bradburys roman ble anerkjent som et stort verk, da ikke lang tid etter publisering ble beskrevet av August Derleth som «et brutalt og sjokkerende profetisk syn på en mulig fremtid,».

Om man kan sette seg ned å lese denne boken med tanker om å kose seg kan være vanskelig å svare på. Med flere brilliante øyeblikk og en krypende klaustrofobi er dette en bok som kan (noen vil tilføye «MÅ») anbefales til alle. Boken kan beskrives for å være kort og presis i det den vil fortelle, uten å kaste bort tid.

Rays visjon om fremtiden ble kanskje ikke så lik fremtiden som han tenkte, men det skal sies at skulle man finne seg i å lese denne boken, vil man kunne se noen glimt av profetien som har kommet til virkelighet; boken har tross alt, ironisk nok, blitt forbudt flere ganger.

Kilder og bilder: