Ishavspirater

Skrevet av Marte Lise Jacobsen

Kaptein Hvitehode  er ikke som alle andre pirater. Han er ikke interessert i gull og skattkister. Han stjeler barn. Han trenger dem til å jobbe som slaver i gruva. Det sies at de som blir tatt av Kaptein Hvithode kommer aldri tilbake. I Blåvik kjenner alle historien, og Siri forteller den ofte til lillesøster Miki selv om hun blir fryktelig redd. En dag Siri og Miki er ute på en øy for å lete etter snøbær blir søsteren borte. Hun er kidnappet av piratene til Kaptein Hvithode. Det er starten på et redningsoppdrag som vil ta storesøster Siri på en reise fylt av spenning og læring.

«Ishavspirater» av Frida Nilsson ble utgitt i Norge i 2017, og forfatteren har mottatt to priser for boken. Nilsson lykkes med å skape et univers som på den ene siden virker nært og kjent, men på den andre siden inneholder fantasi og imaginære skapninger. Ved at forfatteren mestrer balansen mellom realitet og fantasi, kjennes boken troverdig med tanke på omgivelsene handlingen tar plass i.

Hovedpersonen Siri er en jente som følger sine egne veier. Når ingen i blåvik vil hjelpe henne med å finne Miki tar hun saken i egne hender. På veien møter hun mange forskjellige personer, både de med gode hensikter og de med ikke fult så gode. I tillegg møter hun folk som utfordrer hennes syn på verden. Nilsson viser at man til tross for ulikheter og forskjellig tankesett fortsatt kan fungere sammen.

Det moralske kompasset er svært velutviklet for et barn på Siris alder, og det kan muligens fører til at hovedpersonen i noen grad blir mindre realistisk. Samtidig gir det leseren refleksjonsmuligheter og noe å strekke seg etter. For de grunnleggende verdiene hovedpersonen innehar når det kommer til for eksempel familie og dyr, er beundringsverdig.

Ishavspirater er et eventyr av en bok, og Nilsson skaper spenning underveis ved å skape små avstikkere der hovedpersonen får bryne seg på diverse utfordringer. Høydepunktet i boka er definitivt møtet med piratene der intensiteten og forventningene øker noen hakk. Selv en erfaren leser holder pusten for å finne ut hva som har skjedd med Miki.

Emneord: Spenning, barn, fantasi

Nilsson, F. (2017). Ishavspirater (1.utg.). Oslo: Aschehoug.

Bilde: Dagbladet. (2017, 28. april). Her er en ny, svensk barnebok som fortjener å bli sammenlignet med Astrid Lindgren. URL: https://www.dagbladet.no/kultur/her-er-en-ny-svensk-barnebok-som-fortjener-a-bli-sammenlignet-med-astrid-lindgren/67526951