Spirited Away (2001)

Skrevet av Ole Martin Højmark

På vei til sitt nye hjem bestemmer foreldrene til Chihiro seg for å ta en snarvei, og kommer over en nedslitt og forlatt bygd. Det står likevel masse nylaget mat, hvorav foreldrene forsyner seg kraftig mens Chihiro utforsker videre.

Hun treffer etter hvert på en gutt som advarer henne om at de må komme seg over elva før solnedgang, men på vei tilbake oppdager hun at foreldrene er blitt forvandlet til griser!
Samtidig fyldes bygda opp av spøkelsesaktige skikkelser, og Chihiro blir fanget i åndeverdenen.

For å redde foreldrene blir hun nødt å skrive en kontrakt med heksa som driver stedet, som viser seg å være et spa for ånder og andre mystiske vesener.

Hentet fra: http://www.nausicaa.net/miyazaki/interviews/sen.html (10.10.19)

 Denne japanske animasjonsfilmen fra Studio Ghibli ble skrevet og regissert av Hayao Miyazaki, som også står bak bl.a. Laputa: Castle in the Sky, Princess Mononoke, My Neighbor Totoro og Kiki’s Delivery Service. Bakgrunnen for tematikken i filmen kom av at Miyazaki syntes filmer og tegneserier, spesielt for unge jenter, bare tok opp temaer som forelskelse og kjærlighet. Dette gjenspeilet seg ikke med virkeligheten, i hvert fall ikke hos hans familie og omgangskrets.

I created a heroine who is an ordinary girl, someone with whom the audience can sympathize. It’s not a story in which the characters grow up, but a story in which they draw on something already inside them, brought out by the particular circumstances. I want my young friends to live like that, and I think they, too, have such a wish.“
— Hayao Miyazaki
(http://www.nausicaa.net/miyazaki/interviews/sen.html)

Filmen kan sies å være Miyazakis tvist på en coming-of-age-fortellingen, og en kan trekke paralleller med filmer som Alice i Eventyrland og Trollmannen fra Oz med at hovedkarakteren blir transportert til en annen verden hvor vanlig logikk ikke hører hjemme.

Spirited Away er laget i karakteristisk Ghibli-stil, og kvaliteten på animasjonen er rett og slett magisk. Enhver med interesse for animasjon bør få med seg denne skattkisten av animasjonsteknikker.

Filmen henter mye inspirasjon fra japansk mytologi, og spesielt interesserte vil nok gjenkjenne flere elementer og skapninger. Det er en visuell kavalkade som vil glede både barn og voksne, akkompagnert av Joe Hisaishis melankolske toner. Det er en tilsynelatende uskyldig fortelling med overaskende dype og mørke temaer og metaforer.

Om en aldri har sett en Ghibli-film før, er Spirited Away en god start på reisen.