Skrevet av Runa Torp Vivé
Fortalt til: David Lagercrantz
Forlag: Font
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 380
Oversatt til norsk av: Sverre Knudsen
På 80-tallet er Rosengård i Malmö en beryktet bydel. Her vokser Zlatan opp i en familie som bærer preg av Bosnia-krigen. Husbråk, sult og utenforskap former han til en bråkmaker, men også til en ung gutt som i all sin ensomhet får utviklet et helt spesielt fotballtalent. Boka gjør oss kjent med en solospiller som er vant til å gjøre ting på sin egen måte for å overleve – noe fotballverdenen skal både slite med og nyte godt av.
Zlatan Ibrahimović drar oss gjennom en smertefull men fantastisk klassereise, der han albuer seg frem gjennom middelklassens fordømmelser, hyklerske trenere og et hav av elleville fans.
Det er journalisten David Lagercrantz som har skrevet boka, men det er helt og holdent Zlatans fortellerstemme vi hører. Zlatan krever sin oppmerksomhet ved å hele tiden snakke direkte til leserne, stille spørsmål og bekrefte svarene. Leseren får aldri anledning til å lure på hvem Zlatan egentlig er, hva han vil og hva han mener. Insisterende sørger han for at leseren ikke går glipp av noe. Alt skal være sagt. Gjerne flere ganger. Zlatan forteller åpenhjertig om gode og dårlige relasjoner i karrieren, om svimlende pengesummer og stygt spill både på banen og bak i kulissene. Som en rød tråd i boka legger han stadig inn referanser til barndommen, Rosengårdmentaliteten og utenforskapets harde pris. Han smiler skjevt over sin egen tidvis uspiselige oppførsel, men er raskt til å fremme stilen sin som en slags familiestolthet.
Zlatans vekslende persontrekk fra sjarmerende glimt i øyet til hinsides selvgod, gjør meg interessert, utslitt og innsiktsfull. Jeg sitter igjen med en følelse av å ha lest en viktig bok om tapt barndom, kampen om rettferdighet og fotballverdenens solidariske kollegaskap og nådeløse maktkamp.
Jeg anbefaler bydelsutviklere, lærere, sosialarbeidere og fotballtrenere på alle nivåer å lese denne boka.
Nylige kommentarer