Elvesang


Anmeldelse av Elin Johansen

Skrevet av Ellen Hofsø.
Utgitt: 2017
Forlag: ChalliidLagadus
Sider: 271

Hva skjer med deg når du som 15 åring må dra bort fra hjemlandet ditt? Hvordan oppleves det å ikke Elvesangkunne snakke sitt eget språk med de menneskene du har rundt deg? Lengselen etter familien, og alt det som en gang var hverdagen din, hvem blir du når dette blir en del av deg?

I forhold til dagens flyktningsituasjon er dette svært dagsaktuelle temaer, men denne boka handler ikke om mennesker fra fjerne strøk. Dette er vår historie. Vi som bor langs kysten av Nord-Norge.

Boka handler om 15 år gamle Kaarina som blir sendt bort av foreldrene sine på grunn av hungersnøden som herjer nord i Finland. Som mange andre barn følger hun med samene over til Ruija, kysten av Nord-Norge, for å få et bedre liv. Riktignok slipper Kaarina å kjenne på følelsen av sult hver dag, men andre utfordringer venter. Fostermoren er ikke snill med henne, og det er for vanskelig å bli hos den nye familien. Men hvor skal hun dra? Hun må også finne lillebroren som kom bort fra henne under reisen til Ruija. Og hva med samegutten Aslak? Vil hun noen gang treffe han igjen…

Romanen starter med drama fra første stund. Vi kommer rett inn i handlingen der moren tar farvel med sin datter.

Boka er lett å lese og har godt driv. Handlingsløpet går framover, og har mange høydepunkter. Språket i romanen er enkelt og lettlest. Det passer bra for målgruppa. Bruken av dialekt i replikkene gir personene en identitet og en tilknytning til det samfunnet de lever i. Dette får historien til å virke mer realistisk og ekte. I tillegg til dialektbruken bruker Hofsø ord og uttrykk som hører til i de tre miljøene som møtes; kystfolket, kvenene, og samene. Mange av ordene er ikke lenger i bruk blant dagens unge. Begreper som «kjeks», «færing», «tjæremil» og «komager», er derfor forklart i starten av romanen.

Boka tar opp mange tema, og er svært dagsaktuell på mange plan. For det første er den kvenske kulturen blitt løftet fram de siste årene. Det er flott at dagens unge kan lære om mer om nordnorsk historie gjennom en roman. I tillegg er mange unge i dag på flukt, og vil kunne kjenne seg igjen i konfliktene i boka. Ikke minst er bare det å være ung, og alle de utfordringer det medfører, noe som kan være fint å lese om for ungdommene.

Mellom disse permene blir en viktig del av Nord-Norges historie fortalt i fengslende fortelling. Denne boka vil både ungdom og voksne bli underholdt av.

 

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)