The Colour of Magic


Skrevet av Tom-Andre Bergstrøm

Forfatter: Terry Pratchett
Forlag: Colin Smythe
Utgivelsesår: 1983
Antall sider: 206

«Skiveverdenen» er en flat verden som befinner seg balansert på ryggen til fire enorme elefanter, somTerry Pratchett står på en gigantisk skilpadde, A’Tuin, som «svømmer» gjennom det store, vide universet. Terry Pratchetts verden er en komisk, satirisk serie som parodier verk fra blant annet J.R.R. Tolkien, H.P. Lovecraft, og Charles Dickens, kjente myter og eventyr og benytter dem for å framheve politiske, kulturelle og vitenskapelige problemer og spørsmål.
Serien fikk sin start helt tilbake i 1983 med boken «The Colour of Magic», også kjent som «Magiens Farge» her i Norge. Vår hovedfigur er den kyniske og udugelige magikeren Rensvind, som ender opp som tur guide til verdens første turist, Toblomst, som kommer fra et ufattelig rikt imperium fra et helt annet hjørne av disken.
“Twoflower was a tourist, the first ever seen on the discworld. Tourist, Rincewind had decided, meant idiot.”

Etter en serie med uheldige hendelser, ender de to opp på flukt fra konsekvensene for at mesteparten av metropolisen Ankh-Morpork står i fyr og flamme. Uten deres viten er deres videre eventyr en del av et brettspill som blir spilt av noen av de mangfoldige Gudene som regjerer over Skiveverdenen.
“On the Disc, the Gods aren’t so much worshipped, as they are blamed.”

«Magiens Farge» var den første av totalt 41 bøker om livet på denne absurde verdenen som Pratchett skrev fram til hans bortgang i 2015. Pratchetts bøker er fylt til randen med et lekende språk som benytter seg av ordspill og vitser, og en sprudlende fantasi som han bruker til å skrive om store temaer, som religion, politikk, og død, så vel som mindre temaer som filmskapning, musikk, og turisme.

“In an instant he became aware that the tourist was about to try his own peculiar brand of linguistics, which meant that he would speak loudly and slowly in his own language.”
Hvis man har satt pris på verkene til blant annet Douglas Adams og Kurt Vonnegut, eller har en kjærlighet for en britisk sans for humor som sett i «Den Sorte Orm» og «Monty Python» så er dette en god plass å starte i bibliografien til Terry Pratchett.

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)