Fortidens stemmer – Brev fra Nasjonalbibliotekets samlinger 1378-1776


Skrevet av Karine Salin

Medvirkende forfattere: Erling Sandmo og Siv Frøydis Berg

Forlag: Nasjonalbiblioteket

Utgivelsesår: 2017

Sider: 255

Kan du huske sist gang du skrev et brev? Ikke en e-mail, sms eller et glorete postkort med en liten Fortidens stemmerferiehilsen, men et ordentlig brev med blekk, papir og marg, der du forteller om en liten del av din hverdag her og nå? Har du noen gang tenkt på hvor viktig et brev kan vært for vår forståelse av fortidens dagligliv? Utallige hverdagshistorier og hendelser forsvinner inn i felleshistorien, men hva ville du skrevet om dine ord blir lest i år 2318? Den nordnorske tjenestejenta, Anna C. Berg, kunne nok ikke tenke seg at hennes brev til familien, der hun skriver om motebildet i København i 1776, skulle bli en del av Nasjonalbibliotekets velbevarte samling og siden trykt i en bok.

Nasjonalbiblioteket har funnet frem de underligste brev fra samlingen sin og satt dem på trykk i en bokserie kalt Fortidens stemmer, der denne er den første som strekker seg fra fra år 1378 til 1776. Vi får et unikt innblikk i hverdagen til mennesker i de forskjellige samfunnsklasser, yrker og livssituasjoner og en for lengst utdødd skrivekunst gjennom deres håndskrevne brev. Vi blir f.eks. presentert et dokument fra en rettsak mellom jordeier Asle Olavsson og paret Halldor og Liva fra Lier i 1378, med ukjente verdibegrep som «ørtogbol», «kyrlag» og «markebol». I år 1570 mottok den kvinnelige lennsmannen, Sidsell Vlstandt, brev fra Kong Fredrik II med krav om at hun var pliktig å innkreve skatt midt i juletida. I år 1693 så generalmajor og kommandant Johan Wibe ingen annen utvei enn å sende en skriftlig klage pga. major Wilsters «oppsetsighet og vrange oppførsel». Hanna Rebekka Margretha Dass’ budskap om fødsel og død fra Lyngen til Sandnessjøen i 1772 blir beskrevet som et spesielt sjeldent brev som gir oss et direkte innblikk i en liten del av hverdagen i en bygd i Nord-Norge, som den gang var sterkt avskilt fra storsamfunnet. Et brev som vanligvis går tapt, men som mot alle odds ble bevart.

Det brevet som jeg synes er mest interessant er kjedebrevet fra selveste Jesus Kristus med oppfordring om å leve etter Guds ord, lovnad om at den som skriver av blir fri for alle sine synder, men også trussel om lidelse og død til den som ikke tror.

Er man glad i historie og nysgjerrig på om alt faktisk var bedre før, så er denne boken fin å ha i hylla. Nasjonalbiblioteket deler både bilder av brevene og god bakgrunnsinformasjon som forklarer ord, uttrykk og hvorfor brevene er formulert som de er. Boken kan kanskje være et fint avbrekk fra dagens kortfattede og ofte upersonlige kommunikasjon.

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)