Små hjørner av Oslo


Skrevet av Joke Verwaard

Små hjørner av Oslo

Hovedstaden ifølge Lars Saabye Christensen, Tove Nilsen og Zeshan Shakar.

I anledning Groruddalen litteraturfestival har Stovner bibliotek invitert tre forfattere til å snakke om Osloforfatterehvorfor de valgte å skrive om byen sin, Oslo. Saabye Christensen er bokaktuell med del to i triologien Byens Spor (2018) der man møter Maj på Fagerborg etter andre verdenskrig. Tove Nilsen skrev om oppveksten sin på Bøler i boka Skyskraperengler (1982). Men det heteste navnet på Stovner er nok Zeshan Shakar. I år vant han Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen Tante Ulrikkes vei (2017). Tante Ulrikkes vei ligger et steinkast fra biblioteket på Stovner, og det er her boka hans starter.

«Jeg er født i Oslo, bodd her hele livet, gutter i hettegenser, hijab, gamle nordmenn. Jeg er fra blokk-Stovner, ikke hus-Stovner – det er forskjell.  Hus-Stovner, det er der man drar på epleslang.»

Et skattekammer

Shakar valgte først å skrive om et helt annet, oppdiktet sted, men manuskriptet ble avvist. Å skrive om det stedet man vokste opp ble suksessoppskriften. Det var ikke et bevisst valg, men ga mening etterhvert: -Det var luktene og lydene av virkeligheten der jeg vokste opp.

Heller ikke for Tove Nilsen var hjemstedet førstevalget, Bøler, det skulle hun iallfall ikke skrive om. Men noen fordommer om hjemstedet fikk henne til å fortelle hvordan det egentlig var i skyskraperne, og oppdaget et skattekammeret av historier fra der hun vokste opp, med 1000 andre i en blokk.

«Selv stilte vi med teddybjørner og trehjulssykler, og med håp om å ha hest eller gris på balkongen. Vi skulle befolke skyskraperne.»

Det skjer noe bak gardinene!

Heller ikke Saabye Christensen så med en gang det litterære potensialet til hjemstedet sitt. -Gaabels Gate virket ganske begivenhetsløs, helt til han fikk sin første jobb som blomsterbud og fikk se inn i husene: -Det skjedde noe bak gardinene!

«Oslo er stedet personene i bøkene mine trives i, men man kan ikke skrive om hele byen, man må velge de små hjørnene man kjenner selv.»

Lars Saabye Christensen

Nye hjørner?

Hvem blir fremtidens Oslo forfattere?

“Minoritetsjentene kommer!» fastlår lokalhelten Zashan Shakar. Det er noen, men de må bli flere. Det er Oslohistoriene jeg håper og tror kommer i fremtiden» sier han. De andre forfatterne nikker bekreftende. Men det er erfarne Lars Saabye Christensen som får kveldens siste ord: -Da håper jeg de kan bli omtalt som forfattere og ikke kvinnelige forfattere!

 

Her finner du bøkene på biblioteket!

Byens Spor (2018) av Lars Saabye Christensen

Skyskraperengler (1982) av Tove Nilsen (hele denne kan leses online!)

Tante Ulrikkes vei (2017) av Zeshan Shakar

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)