Knut Hamsun. Reisen til Hitler.


Skrevet av Inger-Johanne Myrland
Forfatter: Tore Rem
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2014
Sider: 358
Sjanger: sakprosa.

Knut Hamsun reiste mye i store deler av sitt liv. Fra litteraturen kjenner vi de rotløse vandrerskikkelsene, stadig i bevegelse i det hamsunske tekstuniverset. Hamsun reiste også i mer abstraktKnut Hamsun - Reisen til Hitler forstand – fattiggutten som skrev seg oppover i den litterære verdenen, helt til han sto på toppen og kunne motta Nobelprisen. Han var en nasjonalhelt, en landsfader, en ledestjerne for andre forfattere.

Så kom krigen.

I 1943 legger Knut Hamsun ut på reise igjen. Turen går til Adolf Hitlers hovedkvarter Berghof i Tyskland. Det er dette møtet mellom dikter og diktator Tore Rem tar for seg i sin svært velskrevne bok. Dikteren og diktatoren kan på underlig vis speile seg i den andre – diktatoren som ønsket å bli kunstner, forfatteren som blandet seg i politikken. For begge ble fallet stort og tilintetgjørende.

Det er mange som elsker Knut Hamsuns litteratur. For disse er det avgjørende å skille mellom forfatteren og privatpersonen, mellom den geniale dikteren og den politiske idioten. Mye av forskningen etter Hamsuns død i 1952 har dreid seg om å forklare hvordan han kunne trå så feil i sin politiske overbevisning. Det har blitt vektlagt at han var døv og isolert, gammel og forvirret og ikke tilstrekkelig orientert av sin ektefelle Marie Hamsun.

For de som leter etter formildende omstendigheter, har imidlertid Tore Rem ingen trøst. Gjennom mange og varierte kilder kaster han nytt lys ikke bare over Hamsuns møte med Hitler, men også over veien dit. Fortellergrepet som brukes, handler karakteristisk nok om reisen – både den lange reisen, som fører Hamsun fram til nazisme og antisemittisme gjennom livet, og den korte reisen: møtet med Hitler 26. juni 1943. Konklusjonen Tore Rem trekker, er klar: Hamsun var kanskje gammel og døv, men ikke forvirret. Han var godt orientert og mentalt oppegående, noe han beviste så sent som i 1949, da den siste boka fra hans hånd kom ut. Da var Knut Hamsun 90 år.

Møtet med Hitler ble visstnok ingen suksess. Det er derimot denne boken. Tore Rem har fått svært gode kritikker for Knut Hamsun. Reisen til Hitler, og det er fullt fortjent.

  1. Ingen kommentarer enda.
(Vil være skjult)