Kraftbegrepet

Mekanikk er læren om krefter og hvordan disse påvirker omgivelsene. Og kraft er et begrep vi kjenner godt, både fra fysikkfaget og fra dagliglivet ellers. Vi kjenner godt til tyngdekraften som jo er årsaken til at eplet ikke henger i luften men faller nedover. Og hvis vi f.eks. ønsker å flytte på en stol, så er den eneste måten å bruke krefter på den.

Hva er egentlig en kraft? Når et lodd faller ned mot bakken så skyldes dette tyngdekraften som gir loddet en akselerasjon. En kraft er altså noe som gir akselerasjon. Men for loddet til høyre som er fastholdt gir tyngdekraften ingen akselerasjon. Fastholdingen gjør at det oppstår en strekkraft i kjettingen som er like stor som tyngdekraften men motsatt rettet og til sammen er det ingen kraft på loddet som dermed forblir i ro. Alle legemer som er i ro er fastholdt på en eller annen måte og Denne naturens evne til å skape likevekt gjør at definisjonen «… noe som gir akselerasjon» ikke samsvarer helt med vår dagligdagse erfaring med krefter.

Figuren viser en mann som prøver å trekke klossen etter kroken. Når mannen skaper en kraft på klossen og så skaper klossen en like stor og motsatt rettet kraft på mannen. tyngdekraften på klossen har også sin motkraft som virker på jorda.

La oss si at klossen ikke flytter på seg når mannen trekker. Dette skyldes friksjonen mot underlaget som fastholder klossen. På tilsvarende vis klarer ikke tyngdekraften å flytte klossen nedover fordi klossen hviler mot underlaget. Fastholdingen av klossen medfører at det oppstår reaksjonskrefter som er i likevekt med de ytre påførte kreftene. Vær obs på at FN og FF ikke er motkrefter til G og F.

Mekanikk bygger på Newtons tre lover:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *