Hvordan finne (åpent) tilgjengelige artikler

Åpent tilgjengelige artikler finner du både i rene Open Access-tidsskrifter og i tradisjonelle tidsskrifter som har åpen publisering som en valgmulighet for forfatteren. Du kan også finne åpne artikler i faglige og institusjonelle arkiv.

Her kommer noen måter å finne åpen artikler:

1. Når du søker etter artikler på nettet

Søk slik du er vant til og bruk «plugins» til nettleseren som viser deg hvor du evt finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).

Forslag til plugins:

Unpaywall (for Chrome og Firefox) er et verktøy som  leder deg til en åpen utgave av den artikkelen du ønsker å se på. Klikk på ikonet for å installere.

Open Access Button (fungerer best med Chrome og Firefox). Dette er et verktøy til å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv.

Google Scholar Button (for Chrome). Verktøy som gjør det enklere å bruke Google Scholar for å finne fulltekstartikler.
2. KONTAKT ARTIKKELFORFATTER ELLER ANDRE FORSKERE

Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige – såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost – de fleste deler gladelig artiklene med andre. I de sosiale forskernettverkene ResearchGate og Academia.edu kan du også enkelt sende henvendelser om kopier av artikler.

3. BESTILL ARTIKKELEN FRA BIBLIOTEKET

Biblioteket er behjelpelig med å skaffe artikler som mangler tilgang. Søk opp og bestill artikkelen i Oria, så skaffer vi den for deg.

 

Øvrige anbefalte vitenskapelig arkiv og søketjenester

ORIA

Søketjeneste for vitenskapelig materiale. Inneholder også åpent tilgjengelige ressurser.

GOOGLE SCOLAR

Googles indeks og søketjeneste for vitenskapelig innhold på internett.

BASE – BIELEFELD ACADEMIC SEARCH ENGINE

Indeks og søketjeneste for vitenskapelig materiale fra Bielefeld Universitetsbibliotek, hvor ca. 60% er åpent tilgjengelig.