Levende laboratorium eller vilt eksperiment?

Foto: rudicaeyers.com - UiT

Foto: rudicaeyers.com – UiT

Historien om Svalbard er full av historier. Hva handler de neste om?

Det er siste kvelden om bord i Helmer Hanssen. Vi er som vanlig samla i instrumentrommet etter middag. Mens Helmer Hanssen stevner sørover mot Longyearbyen, er det tid for å oppsummere.

Toktleder Paul Wassmann minnner oss om at Svalbard og Arktis ikke er et livssyklussamfunn. Det typiske er at mennesker kommer og går. Fangstfolk kommer og går, turister og gruvearbeidere kommer og går, forskere kommer og går. Men hvor går Svalbard?

Det er ingen tvil om at reisen med Helmer Hanssen i disse farvanna i seg gjøl byr på store opplevelser:

 • Tråle etter reker i liten storm og fem meter høye bølger på Danskebratta
 • Deretter spise dem nykokt i en smul fjord en halv time seinere
 • Et kort øyeblikk få fornemme den lange ensomheten som siste mann igjen på land etter strandhogg
 • Vandre i de sagnsomsuste gatene i Pyramiden og Ny Ålesund
 • Rusle rundt på et isflak
 • Få ta del i innsikten og engasjementet til noen av de fremste fagfolka på arktiske problemstillinger

Undervegs har vi gjennom foredrag, ekskursjoner og diskusjoner fått innblikk i de ulike kapitlene i fortellinga om næringsutvikling på Svalbard:

 • oppdagerne, med Willem Barentz i spissen, som meldte heim om rikt dyreliv og høstbare ressurser
 • de første fangstfolka og overvintrerne
 • eventyrerne, som søkte det ultimate arktiske mål: Nordpolen
 • gruvedrifta og samfunnsbygginga
 • forskningsmekkaet, med avansert teknologi, unike observasjoner og vesentlige bidrag til vår forståelse av både dyreliv, havstrømmer, klima og nordlys

Diskusjonen i instrumentrommet handler om hvor Svalbard og Arktis går nå. Hva vil den epoken som innledes nå, bli kalt?

Ei av overskriftene kan bli internasjonale relasjoner. Arktis har en historie om samkvem og samarbeid mellom nasjoner uten konflikter. De arktiske statene har delt og forvalta ressursene her oppe i samarbeid. For eksempel er forvaltninga av fiskeriene i det sørlige Barentshavet en internasjonalt anerkjent suksesshistorie om samarbeid mellom land.

Ei anna mulig overskrift er klima. Kloden blir varmere, og vi veit med 95% sikkerhet at menneskelig aktivitet bidrar til det. Det er sikkert nok å være grunnlag for handling. På Svalbard har de allerede et miljøfond som du bidrar til når du kjøper flybilletten. Her kartlegger forskere fra hele verden effekten av klimaendringene og måter å bremse effektene på.

Blir det massenes lekegrind? Det er potensial i å selge ei av klodens siste villmarker som et sted for opplevelser som blir sjeldnere i resten av verden: total stillhet, stor ensomhet, ikkemedierte opplevelser i storslått natur.

Eller blir det en ny oljelader? Energitørsten er stor, og disse områdene inneholder potensielt store mengder olje og gass som blir lettere tilgjenglig med mindre is og bedre teknologi.

Kan Arktis være et levende laboratorium for en bedre verden, eller blir det et vilt eksperiment med ukjent resultat?

Comments are closed.