Rapport til Senter for samiske studier i forbindelse med tildeling av strategimidler 2010, brukt til phd-prosjektet: ”Fiskeværene langs den nordnorske kysten”.

Ytre Syltevik i Syltefjorden. Det gamle fiskeværet ligger på det grønne området nedenfor hytta. Omgitt av mektige strandvoller fulle av kulturminner. Foto: Inga Malene Bruun
En avgjørende tilnærming til problemstillingene har vært å få gjort feltarbeid i en del av de gamle fiskeværene. Dette for å kartlegge hvilke kulturminner som finnes på stedene, hvor gamle de er og hvilken etnisk tilhørighet de har. Videre er det interessant å med egne øyne få se det landskapet disse fiskeriorienterte samfunnene lå i. Feltarbeidet ble påbegynt sommeren 2009, og avsluttet i sommer. De fleste av de besøkte lokalitetene ligger vanskelig tilgjengelig, noe som gjør feltarbeidet økonomisk krevende. Det ble derfor søkt om støtte på 20 000 kr fra Senter for samiske studier, og hele summen ble innviglet. Dette har vært helt uvurderlig for gjennomføringen av arbeidet.

Stikk med jordbor i gårdshaugen på Tunes i Nordkapp kommune. Jordprøvene skal brukes til datering de eldste kulturlagene. Foto: Inga Malene Bruun
Målet for sesongen var å få befart 10 nye fiskeværs-lokaliteter, og på tross av vanskelige værforhold, gikk faktisk dette. Det ble gjort mange registreringer av kulturminner, hvorav de aller fleste ikke tidligere var kjent eller kartfestet. Disse ble nøyaktig innmålt, beskrevet og kartfestet. Spesielt i og rundt fiskeværene Silda, Vannfjord, Tunes og Syltefjord ble det funnet mye interessant. Kulturminnene på disse stedene strekker seg fra eldre steinalder og frem mot nyere tid. Her er også mange kulturminner som kan tilknyttes samisk aktivitet og bosetting, for eksempel urgraver, hellegroper, gammetufter av ulik alder, skyteskjul og offerplasser. På årets feltarbeid ble det også tatt jordprøver fra gårdshaugene på noen av disse stedene. En gårdshaug er haug som er dannet ved at folk har bodd på samme sted over mange generasjoner, og at det har skjedd en akkumulasjon av søppel, bygningsrester, gjødsel med mer. Jordprøvene vil forhåpentlig vis gi daterbart materiale fra bunnlaget av gårdshaugene, noe som igjen kan gi informasjon om når fiskeværene ble etablert. Prøvene vil bli sendt til datering i løpet av høsten. Foreløpige resultater antyder at den nordligste ytterkysten spilte en viktig rolle langt tilbake i tid. Ut fra plassering er det vanskelig å tenke seg at ikke fisket må ha vært helt avgjørende for bosettinga. Videre ser det ut til at det på disse stedene finnes både det som kan tolkes som klart samiske levninger i tillegg til mer etnisk ubestemmelige kulturminner.

Offerring i Løkvika i Berlevåg kommune. Foto: Inga Malene Bruun
Støtten fra Senter for Samiske studer har vært avgjørende for at feltarbeidet lot seg gjennomføre, og at det nå finnes et langt rikere arkeologisk materiale å jobbe videre med. Undertegnede er svært takknemlig for bidraget!
Inga Malene Bruun
PhD-stipendiat i arkeologi
Universitetet i Tromsø